Suun terveyden edistäminen ja omahoito

Kannustamme ja ohjaamme kaiken ikäisiä hyvään suun omahoitoon.

Suun terveyden edistämisessä avainasemassa on terveellisiin valintoihin ohjaava elinympäristö. Tärkein työ suun ja hampaiden hyväksi tehdään kotona, hyvällä omahoidolla. Hyvä suuhygienia auttaa pitämään suun raikkaana, terveenä ja kivuttomana. Hyvät suun terveystottumukset omaksutaan jo lapsuudessa ja ne kantavat läpi elämän. Suun terveys on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun terveydenhuollossa pyritään tukemaan suun omahoitoa internetistä löytyvin ohjeistuksin sekä vastaanotoilla tapahtuvan henkilökohtaisen ohjauksen avulla. Lisäksi tarjoamme ohjausta erilaisissa tapahtumissa, tuetun asumisen yksiköissä, kouluissa ja päiväkodeissa. Alla olevia ohjeita noudattamalla pääset pitkälle suusairauksien ehkäisyssä: Harjaa hampaat aamulla ja illalla huolellisesti fluorihammastahnalla. Puhdista hammasvälit päivittäin. Syö säännöllisesti ja terveellisesti. Hampaiden terveyden kannalta 4-6 ateriakertaa päivässä on ihanteellinen. Syö aterian päätteeksi ksylitolipastilli tai purukumi. Käytä janojuomana vettä. Urheilu-, energia- virvoitus- ja light-juomat sekä tuoremehut ovat happamia ja aiheuttavat hammaseroosiota ja sokeroituna hampaiden reikiintymistä. Turvaa terveelliset elintavat kaikissa elämänvaiheissa, erityisesti tupakka ja muut tupakkatuotteet ovat haitallisia suun terveydelle. Käy säännöllisesti suun terveydenhuollon ammattilaisen tekemissä tarkastuksissa.

Ehdot palvelun saamiseksi

Suun terveyden edistämistä ja omahoidon ohjausta tehdään kaikille suun terveystarkastusten ja hoidon tarpeen arvioiden yhteydessä ja tarkastuksessa laaditun hoitosuunnitelman perusteella. Lisäksi suun terveyden edistämistä tehdään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Suun terveyden edistäminen ja omahoidon ohjaus on maksutonta alle 18-vuotiaiden ja ensimmäistä lastaan odottavien perheiden osalta. Muilta peritään asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksut. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä vastaanottoajasta peritään 18 vuotta täyttäneeltä peruuttamattoman poisjäännin maksu. Terveysneuvontakäynti ja hoidon tarpeen arvio ensimmäistä lasta odottaville perheille on maksuton.

Lue lisää suun terveydestä Duodecimin Terveyskirjastosta(ulkoinen linkki).

 

Suun terveyteen ja omahoitoon liittyviä videoita löytyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen YouTube-kanavalta.