Koronaneuvonta ja -rokotukset

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirustaudista ja -rokotuksista.

Tietoa koronaviruksesta, koronarokotuksista ja rokotusjärjestyksestä saat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta:

Tietoa koronaviruksesta(ulkoinen linkki) Tietoa koronarokotuksista(ulkoinen linkki)

Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa (HUS)(ulkoinen linkki) 

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut verisuonitukosriski. HUSin verkkosivuilla voit arvioida oman riskisi verisuonitukokseen. Koronavirustaudin aiheuttama tukosriski – potilaan oma arvio (HUS)(ulkoinen linkki)

Voit myös tehdä arvion, kuulutko Paxlovid-lääkehoidon piiriin ja miten sinun tulee menetellä saadaksesi lääkkeen. Paxlovid-koronaviruslääke (HUS) (ulkoinen linkki)

Rokotus-/koronatodistus

Kansallisen koronarokotustodistuksen saat Omakanta-palvelusta. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Jos sinulla ei ole tunnuksia, ota yhteys terveysasemaasi. Lue lisää koronatodistuksesta THL:n sivuilta.

Omakanta(ulkoinen linkki)  Tietoa koronatodistuksesta(ulkoinen linkki)

Lapsen ja nuoren koronarokotus

THL suosittelee(ulkoinen linkki) koronavirusrokotusta kaikille 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Alaikäinen voi itse päättää, haluaako rokotteen. Terveydenhuollon ammattilaisen on kuitenkin arvioitava, että hän voi kehitystasonsa perusteella niin tehdä. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Koronavirusrokotusta tarjotaan myös 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille riskiryhmiin kuuluville lapsille yksilöllisen arvion perusteella. Tämän ikäinen lapsi voi hyötyä rokotuksesta, jos hänellä on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. Katso ajanvarausohjeet alempaa kuntavalikosta.

Jos lapsi tai nuori (alaikäinen) ei halua tai hän ei kykene itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Huoltajan suostumus koronarokotukseen(ulkoinen linkki)

  Muuta tärkeää tietoa

  Ohjeita rokotukseen saapuville

  • Tule rokotukseen vain terveenä ja vain hieman ennen varattua aikaasi.
  • Käytäthän kirurgista suu-nenäsuojusta.
  • Huolehdi odottaessa turvaväleistä (2 metriä).
  • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
  • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.
  • Ota valmiiksi esille Kelakortti tai henkilöllisyystodistus rokotukseen tullessasi.
  Koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue