Yhteisöllinen asuminen ikääntyneille

Järjestämme yhteisöllistä vuokra-asumista, kun kotona asuminen ei enää onnistu mutta jatkuvaa avun tarvetta ei ole.

Yhteisöllinen asuminen on vaihtoehto silloin kun, toimintakykysi on alentunut korkean iän, sairauden, tai muun vastaavan syyn vuoksi ja hoidon ja huolenpidon tarpeesi on lisääntynyt. Turvallista asumistasi ei voida enää järjestää aiemmassa kodissasi, mutta sinulla ei ole jatkuvaa avun tarvetta öisin. Yhteisöllinen asuminen tukee sinua elämään omannäköistä elämää sekä ylläpitämään hyvinvointia, terveyttä ja ihmissuhteita. Yhteisöllisessä asumisessa hyvinvointialue järjestää sinulle vuokra-asunnon todetun palvelutarpeen perusteella esteettömässä ja turvallisessa ympäristössä. Vaihtoehtoisesti voit hakeutua itse yksityisen palveluntuottajan tarjoamaan yhteisölliseen asumiseen (palvelutalo). Kalustat asuntosi itse. Oman asuntosi lisäksi yhteisöllisessä asumisessa on asukkaiden yhteisiä tiloja ja toimintaa. Palveluun sisältyy palvelutarpeesi mukainen hoito ja huolenpito. Muut tarvitsemasi palvelut (esim. ateria-, siivous-, ja pyykkipalvelut) voit hankkia itse valitsemiltasi palvelutalon yhteistyökumppaneilta. Autamme sopivien palveluiden järjestämisessä. Voit asua yhteisöllisessä asumisessa niin kauan kuin palvelutarpeisiisi voidaan vastata. Osassa palvelutaloista voit asua elämäsi loppuun saakka.

Ehdot palvelun saamiseksi

Voit hakea yhteisölliseen asumiseen, kun et voi enää asua turvallisesti omassa kodissasi avohoidon turvin. Sinulla ei kuitenkaan ole jatkuvaa avun tarvetta öisin. Palvelu voidaan myöntää sinulle, jos toimintakykysi on heikentynyt ja selviät päivittäisistä toiminnoista pääsääntöisesti yhden henkilön avustamana tai apuvälineen avulla. Kokonaistilanteen arvioinnin apuna käytetään erilaisia fyysisen, psyykkisen, kognitiivisen tai sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnin mittareita. Palvelun edellytyksenä on, että arkesi tukena on jo kokeiltu kotihoidon palveluita, omaishoitoa tai muita kotona asumista tukevia palveluja, mutta ne on todettu riittämättömiksi. Yksityisten palveluntuottajien palvelutalojen asukasvalinnat tapahtuvat kunkin palvelutalon toimesta.

Palvelu on maksuton rintamaveteraaneille. Muille palvelu on maksullinen. Yhteistöllisen asumisen/palveluasumisesta maksat vuokraa ja asiakasmaksua. Vuokran maksat vuokrasopimuksen mukaisesti kiinteistön omistajalle ja asiakasmaksun hyvinvointialueelle. Asiakasmaksu määräytyy kotihoidon tuntimäärän sekä maksukykysi ja perheenkoon mukaan.