Ympärivuorokautinen palveluasuminen ikääntyneille

Tarjoamme ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa hoivakodissa.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen on sinulle mahdollinen vaihtoehto silloin, kun tarvitset hoitoa ja huolenpitoa ympärivuorokauden etkä voi enää asua omassa kodissasi. Ympärivuorokautinen palveluasuminen edellyttää palvelutarpeen arviointia ja päätöstä palvelutarpeesta. Ympärivuorokautista palveluasumista tarjotaan hoivakodeissa, jotka löytyvät Länsi-Uudenmaan hoivakotiportaalista. Kaikki Länsi-Uudenmaan hoivakodit, niin hyvinvointialueen kuin yksityisten palveluntuottajienkin, noudattavat samoja periaatteita palvelun sisällöstä ja laadusta. Hoivakodissa on jatkuvasti paikalla henkilökuntaa, joka antaa tarvitsemasi avun ja varmistaa, että saat tarvittavan terveyden- ja sairaanhoidon. Hoitohenkilökunta huolehtii lääkehoidon toteutumisesta. Lääkehoidon kustannuksista vastaat itse. Hoivakodeilla on myös nimetty vastuulääkäri. Voit elää ja asua turvallisesti omien toiveidesi ja tottumustesi mukaisesti. Voit halutessasi osallistua esimerkiksi ulkoiluun, liikkumiseen, kulttuuriin ja harrastamiseen. Hoivakodissa asut vuokraamassasi huoneessa, jossa on sähköisesti säädettävä sänky, patja, vaatekaappi, lukittava säilytysmahdollisuus ja yleisvalaisin. Palveluntuottaja huolehtii vaatteiden ja vuodevaateiden pesusta. Jos sinulla on erikoispesua vaativia tekstiilejä, niiden pesusta vastaa sinä tai läheisesi. Asumisen aikana saat päivittäin aamupalan, lounaan, päiväkahvin, päivällisen ja iltapalan sekä tarvittaessa yöpalan. Palveluntuottaja järjestää kustannuksellaan soseutetut- ja erityisruokavaliot sekä lääkärin määräämät täydennysravintovalmisteet. Voit asua hoivakodissa elämäsi loppuun saakka.

Ehdot palvelun saamiseksi

Voit hakea pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, kun tarvitsemasi hoivan ja huolenpidon määrä on kasvanut niin suureksi, että et voi asua enää omassa kodissasi. Ympärivuorokautista palveluasumista tarjotaan hoivakodeissa, jotka löytyvät Länsi-Uudenmaan hoivakotiportaalista. Ympärivuorokautinen palveluasuminen edellyttää laaja-alaista palvelutarpeen arviointia ja päätöstä palvelutarpeesta. Tilanteesi arvioidaan kokonaisvaltaisesti päätöstä tehdessä. Palvelu voidaan myöntää sinulle, jos sinulla on toimintakyvyn alentumista niin paljon, että tarvitset ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Kokonaistilanteen arvioinnin apuna käytetään erilaisia fyysisen, psyykkisen, kognitiivisen tai sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnin mittareita. Palvelun edellytyksenä on, että arkesi tukena on jo kokeiltu kotihoidon palveluita, omaishoitoa tai muita kotona asumista tukevia palveluja, mutta ne on todettu riittämättömiksi.

Palvelu on maksuton rintamaveteraaneille ja sotainvalideille. Muille palvelu on maksullinen. Maksu perustuu silloin sinun tai sinun ja puolisosi yhteenlaskettuihin tuloihin.

Hoivakotiportaalista löydät ikääntyneiden hoivakodit ja niiden yhteystiedot.

Ikääntyneen hoitopaikan hakeminen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta, kun kotikunta on toisella hyvinvointialueella

Jos kotikuntasi sijaitsee toisella hyvinvointialueella, on sinun on mahdollista hakea hoitopaikkaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta samoin edellytyksin kuin Länsi-Uudellamaalla asuvien. Edellytyksenä on, että et pysty itsenäisesti asumaan nykyisessä ympäristössäsi kotona asumista tukevien palveluiden avulla.

Ennen Länsi-Uudenmaan palveluasumisen palveluiden hakemista sinun on tarpeellista pyytää omalta hyvinvointialueeltasi palvelutarpeen arviointia hoitopaikan tarpeesta. Palvelutarvettasi arvioidaan Länsi-Uudenmaan Seniori-infossa yhdessä nykyisen kotikuntasi hyvinvointi-alueen kanssa, siellä tehdyn palveluiden tarpeen arvion avulla. Hakemustasi ei kuitenkaan käsitellä Länsi-Uudellamaalla, jos olet jo tehnyt vastaavan hakemuksen toiselle hyvinvointialueelle ja asian käsittely on vielä kesken.

Saat hakemukseesi kirjallisen päätöksen, kun palvelutarpeesi hoitopaikasta on arvioitu Länsi-Uudenmaan palvelun myöntämisen perusteiden mukaisesti.

Voit hakea hoitopaikkaa oheisella lomakkeella: