Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu

Julkaistu: 9.8.2022 12.38Päivitetty: 6.9.2022 9.32
Piirretty kuva, jossa lääkäri ja tyttö istuvat vastakkain keskustelemassa.

Hangon, Vihdin, Karkkilan, Kirkkonummen ja Lohjan alueilla aloitetaan 1.9.2022 alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu.

Kokeilu on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- hanketta ja sen tavoitteena on kehittää sekä yhtenäistää alle 25-vuotiaille suunnattuja ehkäisypalveluja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.    

Kokeilun tarkoituksena on järjestää kattavat, sujuvat ja yhdenmukaiset sekä helposti saavutettavat ehkäisypalvelut, jotka sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen. Kokeilun jälkeen tehdään päätös hankkeen mahdollisesta vakinaistamisesta.  

Kokeilu kestää 1.9.2022-31.8.2023 ja alle 25-vuotiailla Hangon, Vihdin, Karkkilan, Kirkkonummen ja Lohjan asukkailla ja kuntien opiskeluterveydenhuollon asiakkailla on sukupuolesta riippumatta saatavilla kaikki ehkäisymenetelmät (kierukka, kapseli, rengas, pillerit, kondomi), joista yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa valitaan sopivin.  

Kokeilu toteutetaan hankkeen määrärahojen puitteissa. 

Lisätietoja saat alueesi ehkäisyneuvolasta sekä koulu- ja opiskeluterveydenhoitajaltasi.  

Tilanne tällä hetkellä muissa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnissa: 

  • Espoo: Ehkäisy on kokonaan maksutonta alle 20-vuotiaille. 20−24-vuotias saa ensimmäisen käyttövuoden yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit tai ehkäisyrenkaan maksutta. Kierukan tai ehkäisykapselin saa maksutta kunnes täyttää 25 vuotta.
  • Kauniainen: Kaikille alle 21-vuotiaille kauniaislaisille tarjotaan mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn. 
  • Siuntio: Alle 25-vuotiailla on mahdollisuus saada ilmainen ehkäisy. 
  • Inkoo: Alle 25-vuotiailla on mahdollisuus saada ilmainen ehkäisy. 
  • Raasepori: Alle 20-vuotiaat saavat maksuttomat ehkäisyvälineet.