Lisää hyvinvointiasi arjen pienillä muutoksilla

4.5.2023 12.25Päivitetty: 4.5.2023 12.56
Kuvituskuva.

Haluaisitko oppia syömään tietoisemmin? Kaipaatko vertaistukea ja työkaluja muutokseen? Ovatko ideat arjen terveellisiin ja helppoihin ruokiin vähissä? Onko kaupassa vaikea tietää, mikä valinta tukisi parhaiten terveyttä? Haluaisitko saada ammattilaisen vinkkejä oman hyvinvointisi parantamiseen? Tule mukaan ”Eväitä arjen painonhallintaan” -valmennukseen, joka alkaa 15. toukokuuta. Valmennus on Espoon terveyspalveluja käyttäville asiakkaille.

Saat valmennuksessa tukea, ohjausta ja vinkkejä terveelliseen syömiseen ja arkeen ravitsemusterapeutilta sekä vertaisiltasi. Ohjaus toteutuu neljänä kertana ryhmätapaamisilla Tapiolan terveysasemalla sekä tapaamisten välissä älypuhelimen avulla, MealLogger-sovelluksella.

”Tämän valmennuksen tavoitteena on tukea osallistujia tekemään arjessaan sellaisia valintoja, jotka lisäävät arjen hyvinvointia. Jokainen osallistuja voi tulla mukaan omien tavoitteidensa kanssa ja saada tukea muutoskokeiluihin”, valmennuksen vetäjä, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ravitsemusterapeutti Tiia Kunnas sanoo. 

Tiia korostaa, että kyseessä ei ole perinteinen painonhallintaryhmä, missä annetaan ryhmäläisille valmiiksi suunniteltu paketti neuvoja ja ohjeita, vaan kurssin sisältö muodostuu paljolti kunkin ryhmän omista tarpeista.

”Arjen hyvinvointiin vaikuttaa hyvin moni asia, muun muassa ruokavalio, uni, liikunta, stressi, työn ja opiskelun rytmittäminen. Tällä kurssilla lähestymme asiaa niin, että kun arjen kokonaisuus on kunnossa, myös ruokavaliota on helpompi hilata terveellisemmäksi. Ja kun harjoittelee muutoksia hyvinvoinnin eri osa-alueilla, usein painossakin saattaa sen seurauksena tapahtua positiivisia muutoksia. ”

Valokuvat paljastivat epäsäännöllisen ateriarytmin

Ryhmäläiset tapaavat yhteensä neljä kertaa, 2 viikon välein. Tapaamisten välillä he pitävät kuvapäiväkirjaa syömisestään, eli kuvaavat kännykällään kaiken, mitä suuhunsa laittavat. Kuvat siirtyvät MealLogger-valmennusalustalle, jonka kautta osallistujat saavat aterioistaan palautetta valmentajalta. Ryhmäläiset pääsevät myös keskustelemaan keskenään ja tsemppaamaan toisiaan.

”Omien syömisten kuvaaminen auttaa tosi hyvin havaitsemaan paitsi annoskokoja myös esimerkiksi ateriarytmiä. Moni innostuu kuvien perusteella myös lisäämään kasvisten määrää, jotta kuviin tulisi lisää väriä, tai kattamaan ateriat kauniisti, ja nauttimaan ruuasta, pysähtymään sen äärelle”, Tiia Kunnas sanoo.

Espoolainen Kati Nieminen osallistui aiempaan valmennukseen, myös hänelle valokuvat toivat oivalluksia.

”Huomasin, että syön aamupalan tosi myöhään, kymmeneltä tai jopa yhdeltätoista aamupäivällä, ja se on myös isompi kuin ehkä tarvittaisiin. Huomasin myös, että syön iltapäivällä ja illalla paljon ihan huomaamatta, kun nappaan jotain jääkaapista ja syön nopeasti, seisten. Näitä pikkuaterioita kertyy sitten lyhyen ajan sisällä aika monta. Nyt yritän järkeistää aamupalaa ja muutenkin saada rytmiä järkevämmäksi”, Kati Nieminen kertoo.

Katin lisäksi monet muutkin vastaaviin valmennuksiin osallistuneet kertovat havahtuneensa esimerkiksi naposteluunsa tai siihen, miten tärkeää säännöllinen ruokarytmi on omassa jaksamisessa. Moni kiittelee saaneensa uusia ideoita helpoista ja terveellisistä arkiruuista, ja kaupassakin on ollut valmennuksen jälkeen helpompi tehdä terveellisiä valintoja. Myös ryhmän tuki koetaan arvokkaaksi.

Ilmoittaudu ilmaiseen valmennukseen

Sovellut mukaan, mikäli:

  • Käytät Espoon terveyspalveluja
  • Olet yli 18 v.
  • Painoindeksisi on yli 30 (voit tarkistaa oman painoindeksisi: www.bmi.fi(ulkoinen linkki))
  • Sinulla on mahdollisuus käyttää älypuhelinta ja sähköpostia
  • Sinulla on halua tutkailla omia tottumuksiasi ja kokeilla muutoksia elintapoihisi
  • Olet valmis jakamaan kuvia aterioistasi ryhmän kesken

Osallistujilla täytyy myös olla sähköposti sekä mahdollisuus käyttää älypuhelinta, jolla pääsee nettiin valmennusalustalle sekä voi ottaa ateriakuvia omista syömisistä.

”Valmennus sopii kaikille, jotka ovat valmiita tutkailemaan omia tottumuksiaan. Jokainen voi tulla mukaan omaan tavoitteensa kanssa ja saada tukea muutokseen, jonka itse haluaa tehdä”, Tiia Kunnas innostaa.

Seuraava ryhmä alkaa maanantaina 15. toukokuuta, ja kevään muut tapaamiset järjestetään:
ma 22. toukokuuta
ma 5. kesäkuuta
ma 19. kesäkuuta

Kaikki tapaamiset järjestetään Tapiolan terveysasemalla (osoite: Ahertajantie 2, 5. krs.) klo 16.30–18 (ensimmäinen tapaaminen klo 18.30 saakka).

Seuraava valmennus järjestetään elokuusta alkaen: maanantaisin 21.8., 4.9., 18.9. ja 2.10.2023. Myös tämän valmennuksen tapaamiset järjestetään Tapiolan terveysasemalla (osoite: Ahertajantie 2, 5. krs.) klo 16.30–18 (ensimmäinen tapaaminen klo 18.30 saakka). Voit ilmoittautua jo tähänkin valmennukseen mukaan!

Ilmoittautuminen ryhmiin tapahtuu tekstiviestitse numeroon 040 552 0303. Kirjoita tekstiviestiin koko nimesi, syntymäaikasi ja sähköpostiosoitteesi, sekä onko kyseessä toukokuussa vai elokuussa alkava ryhmä. Toukokuun ryhmään ilmoittautuminen viimeistään 8.5.2023, elokuun ryhmään ilmoittautuminen viimeistään 14.8.2023.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tässä valmennuksessa käytetään MealLogger-valmennusalustaa, joka on alun perin espoolainen innovaatio. MealLoggeria käytetään ravinto- ja hyvinvointivalmennuksissa paitsi Suomessa myös Yhdysvalloissa.

Espoo