Vinkit ikääntyneille kesähelteiden varalle

15.5.2023 11.49
Kuvassa hellehattu näkyy takaapäin.

Kesä on jo ovella. Pian saamme nauttia auringonpaisteesta ja suven lämmöstä. Hellepäivien kuumuus voi kuitenkin tuottaa monille tukalaa oloa ja terveydellisiä ongelmia. Tyypillisiä helteen aiheuttamia oireita ovat väsymys, vetämätön olo, huonovointisuus, ruokahaluttomuus, kuivuminen ja turvotus. Oheisten vinkkien avulla voit saada helpotusta kesähelteille.

1. Viilennä sisätilat

Ulkoilma on päivällä lämpimämpää kuin sisäilma, joten sulje päiväksi ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta. Kun ulkoilma illalla viilenee, avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla. Turhat valot ja lämpöä tuottavat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa.

Jos käytät ilmastointilaitetta, muista pitää samalla ovet ja ikkunat kiinni. Tuuletin voi helpottaa oloa alle 35-asteisessa sisäilmassa, mutta se myös lisää kehon nestehukkaa. Muista siis juoda riittävästi.

2. Juo riittävästi

Kuumalla säällä on tärkeä juoda riittävästi nesteitä. Liian vähäinen nesteytys aiheuttaa heikotusta, kaatuilua tai sekavuutta. Kuiva suu, vähentynyt virtsaamistarve ja virtsan värin muuttuminen tummemmaksi ovat merkkejä siitä, että et ole juonut tarpeeksi.

Juo riittävästi ja pitkin päivää, jo ennen janon tunnetta. Riittävä määrä on tavallisesti noin 1–1,5 litraa päivässä. Voit laittaa esimerkiksi vesikannun tai pullon jääkaappiin ja juoda se päivän aikana. Tavallinen vesi on hyvä janojuoma. Vältä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Vältä myös hyvin sokeripitoisia juomia.

3. Muista syödä

Kesällä on tärkeää muistaa syödä riittävästi, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina. Syö pienempiä aterioita, mutta useammin. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä.

4. Vältä kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta

Pukeudu kevyesti löysiin, mieluusti luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Auringonpaisteelta suojautumiseen sopivat viileät pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, leveälierinen hattu ja aurinkolasit.

Kehoa voi viilentää viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vältä ulkoilua päivän kuumimpaan aikaan. Ulkosalla pysy varjossa. Vältä helteillä raskasta fyysistä ponnistelua tai ajoita se aamuun tai myöhäisiltaan.

5. Kysy neuvoa, pyydä apua

- Mikäli vointisi huononee, pyydä ajoissa neuvoa ja apua oman alueesi terveysasemalta.
-  Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, soita HUSin päivystysavun maksuttomaan numeroon p. 116 117. Saat ohjeet, kuinka nopeasti sinun tulee hakeutua hoitoon ja sinut ohjataan oikeaan hoitopaikkaan.

- Henkeä uhkaavissa tapauksissa soita hätänumeroon  112.