Försök med gratis preventivmedel för personer under 25 år

Publicerad: 9.8.2022 12.42Uppdaterad: 6.9.2022 10.06
En teckning där en läkare och en tjej sitter mitt emot varandra och pratar.

I Hangö, Vichtis, Högfors, Kyrkslätt och Lojo inleds 1.9.2022 ett försök med gratis preventivmedel för personer under 25 år.

Försöket är en del av programmet Framtidens social- och hälsocentral och dess mål är att utveckla och förenhetliga preventivmedelstjänsterna för personer under 25 år i Västra Nylands välfärdsområde.    

Syftet med försöket är att ordna omfattande, smidiga och enhetliga tjänster som är lättillgängliga och som omfattar preventivmedel mot graviditet och könssjukdomar, rådgivning som främjar sexuell och reproduktiv hälsa och sexualundervisning. Efter försöket fattas beslut om projektet blir permanent.  

 Försöket pågår 1.9.2022–31.8.2023. I Hangö, Vichtis, Högfors, Kyrkslätt och Lojo har invånare under 25 år och de som använder studerandehälsovården i kommunen oberoende av kön tillgång till alla preventivmetoder (spiral, p-stav, p-ring, p-piller, kondom). Den lämpligaste metoden väljs ut tillsammans med en expert inom hälso- och sjukvården.  

Försöket genomförs inom ramen för projektanslagen. 

Mer information får du av preventivrådgivningen i ditt område samt av din skol- och studerandehälsovårdare. 

Situationen för närvarande i de andra kommunerna inom Västra Nylands välfärdsområde: 

  • Esbo: Preventivmedel är helt gratis för personer under 20 år. Kombinationspiller, minipiller eller vaginalring (p-ring) är gratis för 20–24-åringar under första året. Spiral eller p-stav är gratis tills du fyller 25 år.
  • Grankulla: Alla Grankullabor under 21 år erbjuds möjlighet till gratis preventivmedel. 
  • Sjundeå: Personer under 25 år har möjlighet att få gratis preventivmedel. 
  • Ingå: Personer under 25 år har möjlighet att få gratis preventivmedel. 
  • Raseborg: Personer under 20 år får gratis preventivmedel.