Tips för äldre inför sommarhettan

15.5.2023 12.01Uppdaterad: 15.5.2023 12.49

Sommaren är strax här. Snart får vi njuta av solen och sommarvärmen. Mycket varma sommardagar kan dock vara obekväma för många och orsaka hälsoproblem. Typiska symtom som orsakas av hetta är trötthet, utmattning, illamående, aptitlöshet, uttorkning och svullnad. Följande tips kan hjälpa dig i sommarhettan.

1.     Svalka av inomhusutrymmena

På dagen är utomhusluften varmare än inomhusluften, så stäng fönstren för dagen och skugga dem från solsidan. När det blir svalare på kvällen kan du öppna fönstren och vädra hela bostaden med korsdrag. Det lönar sig att släcka onödiga ljus och elapparater som producerar värme.

Om du använder luftkonditionering ska du komma ihåg att hålla dörrar och fönster stängda. En fläkt kan underlätta tillvaron när inomhustemperaturen är under 35 grader, men den ökar också kroppens vätskeförlust. Kom alltså ihåg att dricka tillräckligt.

2.     Drick tillräckligt

I varmt väder är det viktigt att dricka tillräckligt mycket. Att dricka för lite kan orsaka svaghet, fallolyckor eller förvirring. Torr mun, minskat urineringsbehov och mörkare urinfärg är tecken på att du inte har druckit tillräckligt.

Drick tillräckligt och över hela dagen, redan innan du känner dig törstig. En tillräcklig mängd är vanligtvis cirka 1–1,5 liter per dag. Du kan till exempel lägga en vattenkanna eller flaska i kylskåpet och dricka upp vattnet i den under dagen.

Vanligt vatten är en bra törstsläckare. Undvik alkohol och koffein eftersom de torkar ut kroppen. Undvik också drycker som innehåller mycket socker.

3.     Kom ihåg att äta

På sommaren är det viktigt att äta tillräckligt så att kroppens saltbalans hålls normal. Ät mindre portioner, men oftare. Ät kalla rätter som innehåller rikligt med vatten, till exempel sallader och frukt.

4.     Undvik heta ställen och direkt solljus

Klä dig lätt i vida kläder, helst tillverkade av naturmaterial. Du kan skydda dig mot solsken med svala kläder med långa ärmar och ben, en hatt med breda brätten och solglasögon.

Du kan svalka kroppen med svala duschar, fuktiga kläder eller kalla omslag. Undvik vistelse utomhus under den hetaste tiden på dagen. Håll dig i skuggan när du är ute. Undvik tung fysisk ansträngning i varmt väder eller förlägg den till morgonen eller sena kvällen.

5.    Be om råd och hjälp

- Om du mår dåligt, be hälsostationen i ditt område om råd och hjälp i god tid.

-  Om du behöver brådskande vård, ring HUS jourhjälps avgiftsfria nummer tfn 116 117. Du får anvisningar om hur snabbt du ska söka vård och du hänvisas till rätt vårdenhet.

- I livshotande fall ring nödnumret tfn 112.