Keskustele päihteistä nuoren kanssa

10.2.2023 6.37

Nuoret käyttävät tilastojen valossa päihteitä vähemmän kuin aiemmin, mutta päihteiden käyttö on jakautunut. Osalla nuorista on vakavaa riskikäyttöä ja osa painii vakavien päihdeongelmien kanssa. Huoltajilla ja kasvattajilla on tärkeä rooli olla nuoren tukijana ja esimerkin näyttäjänä, kun puhutaan päihteistä ja päihteiden käytöstä arjessa. Tukea, apua ja neuvontaa tarjotaan monella eri tavalla sekä eri kanavissa.

Mitä huoltajien on hyvä tietää nuorten päihteiden käytöstä -webinaari keräsi runsaan osanottajajoukon

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjesti Länsi-Uudenmaan kuntien ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön verkoston kanssa yhteiswebinaarin 7.2.2023 aiheesta mitä huoltajien on hyvä tietää nuorten päihteiden käytöstä sekä kuinka voin huoltajana tukea nuorta ja mistä saa tukea ja apua tarvittaessa.

Tilaisuuden puhujat tulivat Länsi-Uudenmaan kunnista sekä hyvinvointialueelta, EHYT ry:stä ja Länsi-Uudenmaan poliisista. Nuorten huoltajia ja kasvattajia oli linjoilla noin 400.

EHYT ry tukee ja neuvoo ehkäisevässä päihdetyössä

EHYT ry on valtakunnallinen järjestö, joka tukee huoltajia ja kasvattajia sekä julkishallinnon työntekijöitä ehkäisevässä päihdetyössä. EHYT ry tekee myös suoraa neuvontatyötä kaiken ikäisille ja julkaisee erilaisia selvityksiä ja tilastoja päihteisiin liittyen. EHYT ry:n asiantuntija Kim Kannussaari kertoi tilaisuudessa, että suurin osa nuorista voi hyvin.

Päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt pitkällä aikavälillä, mutta samaan aikaan päihdeongelmat ja niiden tuomat lieveilmiöt ovat polarisoituneet – vaikka kukaan nuori ei toivo itselleen päihdeongelmaa, nuorten kehittyvien aivojen on helppo koukuttua päihteisiin. Yhteiskunnallisesti ajatellen ei ole kenenkään etu, jos osa nuoristamme tippuu kelkasta jo varhaisessa elämänvaiheessa.

Vinkkejä keskusteluun nuorten kanssa

Nuorten parissa työtään tekevät Lohjan ehkäisevä päihdetyöntekijä Helena Sipiläinen, Espoon etsivä nuorisotyöntekijä Sauli Taipale, Nupolin palveluvastaava Saara Sandelius ja Kirkkonummella toimiva koulukuraattori Katariina Mäki-Kokkila kannustivat huoltajia ja kasvattajia keskustelemaan päihteistä nuoren kanssa neutraalisti tutkittuun tietoon perustuen.

Lisäksi huoltajien on syytä tarkastella myös omaa ja lähipiirin päihteiden käyttöä, koska se toimii esimerkkinä nuorelle. He antoivat huoltajille seitsemän vinkkiä, jotka kantavat pitkälle perhearjessa: Kuuntele​, ole läsnä​, keskustele​, osoita kiinnostusta​, rakasta ja välitä​, ole aikuinen, älä kaveri ja toimi luottamuksen arvoisesti.

Poliisi yhteistyössä alueen nuorisotoimijoiden kanssa

Länsi-Uudenmaan poliisin ennalta estävän erityistoiminnan komisario Hannu Väänäsen mukaan jokaisessa Länsi-Uudenmaan kunnassa käydään alaikäisten välillä päihdekauppaa, jossa liikkuu isot tuotot. Kauppaan on hankala puuttua, koska toiminta on piilorikollisuutta ja se tapahtuu suurelta osin sosiaalisessa mediassa. Huoltajien ja kasvattajien olisi hyvä tarkkailla tilannetta, sillä jos nuorelle näyttää yhtäkkiä ilmestyvän paljon kalliita merkkivaatteita tai ylimääräistä rahaa, se voi olla merkki siitä, että nuori toimii päihteiden myyjänä.

Osaa nuorista rikollinen ”gangsta”-maailma helpon rahan ansaitsemisen keinoineen kiehtoo ja houkuttaa. Nuoret eivät välttämättä ymmärrä siihen liittyviä riskejä, kuten väkivaltaa ja päihdeongelmia ennen kuin rikollismaailma imaisee mukaansa. Poliisin ennalta estävä toiminta ja Ankkuri-toiminta tekevät yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja nuorisopalvelujen kanssa joka kunnan alueella, jotta rikoksilla oireilevat nuoret saadaan avun ja tuen piiriin.

Kenen puoleen kääntyä

Nuorten päihdekokeilut ja erinäiset nuoruusiän hairahdukset ovat usein tyypillinen osa nuoruutta ja aikuiseksi kasvamista. Niistä ei tarvitse olla niin huolissaan, jos elämässä ja arjessa ei ole muita suuria pulmia. Haasteiden kasvaessa apua ja tukea on tarjolla – kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi koulu- ja opiskeluhuoltoon, nuorisopoliklinikoille, perheneuvolaan, perhesosiaalityöhön tai seurakuntien ja järjestöjen tukipalveluihin.

Webinaarin tallenteessa on hyviä linkkejä, joista huoltajat, kasvattajat ja nuoret saavat tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa päihteistä, mielen hyvinvoinnista ja vanhemmuudesta, sekä yhteystietoja eri tahoihin, joihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä.

Katso tallenne Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen YouTube-kanavalla >>(ulkoinen linkki)