Organiseringsavtal för HUS i välfärdsområdesstyrelsen

29.5.2023 12.51

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner organiseringsavtalet för HUS. Dessutom gav välfärdsområdesstyrelsen en redogörelse som social- och hälsovårdsministeriet begärt av välfärdsområdena för det ekonomiska läget inom Västra Nylands välfärdsområde.

Organiseringsavtalet för HUS är ett inbördes avtal mellan de fyra välfärdsområdena i Nyland, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen, där dessa avtalar om den inbördes arbetsfördelningen, samarbete och samordning av verksamheten när det gäller ordnandet av hälso- och sjukvårdstjänster.  

Välfärdsområdesstyrelsen gav social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd en redogörelse för social- och hälsovården i välfärdsområdet och för välfärdsområdets ekonomiska läge. Redogörelsen enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård ges årligen. 

Planeringsramen för ekonomiplanen 2024–2026 återremitterades för ny beredning. 

Svaret på fullmäktigemotionen om de svensk- och finskspråkiga tjänsternas funktion preciseras, föredraganden strök ärendet från föredragningslistan och svaret föreläggs välfärdsområdesstyrelsen för behandling vid sammanträdet i juni. 

Ärendet Utseende av en representant till HUS-sammanslutningens stämma den 15 juni 2023 och handlingsdirektiv till representanten vid sammanslutningens stämma återremitterades också och behandlas vid nästa sammanträde. 

Föredragningslistans övriga beslutsärenden godkändes i enlighet med förslagen.