Vireko börjar som måltidsproducent i delar av Västra Nylands välfärdsområde

7.5.2024 6.04

Från hösten 2024 tillreder Vireko Oy storköks- och personalmåltider för matgäster på vårdhem, servicecenter, hälsostationer och vårdcentraler i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Högfors, Vichtis och Lojo.

Den 30 augusti och den 1 september övergår sju tillredningskök, ett antal uppvärmnings- och distributionskök och cirka 48 anställda till Vireko genom överlåtelse av rörelse. Detta innebär att maten för servicecenter och andra inrättningar tillreds i samma bekanta kök och av samma köksproffs som tidigare. Dessutom rekryterar Vireko tilläggspersonal, ca 25 anställda.

Västra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutade 2023 om utkontraktering av måltidstjänsterna och principerna för den, och upphandlingen avgjordes för de nämnda kommunerna i februari 2024. Leverantören av storköks- och personalmåltider för verksamhetsställena i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå väljs genom konkurrensutsättning under våren.

Målet med utkontrakteringen är att producera högklassiga måltidstjänster för alla invånare och kunder och förenhetliga verksamhetssätten. Hittills har det funnits flera olika verksamhetssätt och avtal i välfärdsområdet.

– Det viktigaste för oss är att trygga säkerheten och kvaliteten av måltidstjänsterna. Jag tror att vi tillsammans med Vireko lyckas skapa ett partnerskap som hjälper oss att producera måltidstjänsterna så effektivt att kvaliteten, säkerheten och utvecklingen av verksamheten är tryggade från första dagen, säger Pasi Ojaniemi, direktör för stödtjänster i Västra Nylands välfärdsområde.

Förberedelserna inför ändringen har kommit redan långt

Förberedelserna inför ändringen har pågått sedan februari för att trygga en så smidig övergång som möjligt både för personalen och matgästerna. Virekos och välfärdsområdets ansvarspersoner har besökt köken för att bekanta sig med lokalerna och kartlägga utrustningen.

Enligt Vireko har förberedelsefasen gått smidigt eftersom man tillsammans sökt lämpliga verksamhetsmodeller och lösningar.

– På Vireko gör vi samarbete med beställarna för att erbjuda lyckade måltider för våra kunder. Välfärdsområdet har den bästa kunskapen om sina kunders önskemål och behov, som förmedlas till oss med hjälp av servicebeskrivningar och ännu konkretare via måltidsbeställningar och beställningssystemet. Därför är ett gott samspel mellan oss och beställarna viktigt och återspeglas direkt på kundernas tallrikar, säger affärsverksamhetsdirektören Riikka Ahtiainen.

Målet är att minska utsläppen och svinnet

I serviceavtalet förbinder sig Vireko till målen som fastställts av välfärdsområdesstyrelsen, såsom ständig utveckling av tjänsterna i samarbete med beställaren och minskning av matsvinnet och koldioxidutsläppen från transporterna. I och med att verksamheten övergår till Vireko erbjuds kunderna i vård- och omsorgstjänsterna bekant hemlagad mat som beaktar de nationella näringsrekommendationerna.

Att förenhetliga verksamhetsmodellerna innebär ändringar i bland annat beställning av måltider, måltidstider och innehållet i måltiderna. På så sätt uppnås också kostnadsbesparingar. Till exempel får vi data om beställningsmängder via det elektroniska beställningssystemet och kan därmed undvika svinn.

Vad är Vireko 

Vireko är ett cateringföretag som grundades 2021 och ägs av Attendo, som har lång erfarenhet av att producera måltider för olika kundgrupper. För tillfället tillreder Virekos kockar mat i lokala kök i Kajanalands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde för sammanlagt 4 000 matgäster på vård- och servicehem, sjukhus och rehabiliteringsenheter samt för 1 200 matgäster på skolor och daghem. I och med att tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde övergår till Vireko stiger antalet anställda på företaget från nuvarande 170 till ca 250.