Hyviä kokemuksia erikoislääkärin etävastaanotosta Kirkkonummelta

20.5.2022 13.39

Tiesitkö jo, että terveysaseman lääkäri voi ottaa vastaanotollasi yhteyden myös erikoislääkäriin? Reaaliaikainen erikoislääkärin etäkonsultaatio on käytössä jo useissa Länsi-Uudenmaan kunnissa.

Reaaliaikainen etäkonsultaatio toimii siten, että terveysaseman lääkäri ottaa vastaanottosi aikana yhteyden HUSin erikoislääkäriin video- tai äänipuheluna tai chatin avulla. Näin saat vastaanottokäyntisi aikana kuulla HUSin erikoislääkärin näkemyksen hoidostasi, pääset kysymään itsesi askarruttavia asioita ja osallistumaan hoitosi suunnitteluun.    

Kirkkonummen terveysaseman lääkäri Laura Moilanen on käyttänyt erikoislääkärin etäkonsultaatiopalvelua etenkin potilaidensa ihotautien hoidossa. 

 ”Olen ensin selvitellyt potilaan pulmaa oman osaamiseni mukaan, muutamaa hoitovaihtoehtoa on jo kokeiltu ja ehkä otettu koepalakin. Jos asia ei tunnu ratkeavan, olen ottanut yhteyden ihotautien erikoislääkäriin etäpalvelun kautta”, Laura Moilanen kertoo. 

Erityisesti ihotaudeissa etäkonsultaation hyöty on selkeä. Etäyhteyden kautta lääkärin on helppo näyttää ihotautien erikoislääkärille kameralla, missä potilaalla on ihottumaan ja millaista se on. 

Lääkäri Laura Moilanen näkee reaaliaikaisessa etäkonsultaatiossa monia hyötyjä: Se nopeuttaa hoitoa ja vähentää tarvetta lähettää potilaita erikoissairaanhoidon poliklinikalle. Palvelu lisää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä.  

Reaaliaikaisen etäkonsultaation avulla hoituvat kätevästi sellaiset asiat, jotka eivät vaadi fyysistä käyntiä erikoislääkärin luona. 

”Asiakkaan näkökulmasta säästyy aikaa, vaivaa ja siirtymisiä, kun hänen ei välttämättä tarvitse lähteä omaa terveysasemaa pidemmälle erikoislääkärin hoitoa saadakseen”, Moilanen tiivistää. 

Laura Moilasen potilaat ovat antaneet hyvää palautetta etäkonsultaatiopalvelusta. Hän toivoo, että tieto palvelusta saavuttaa terveysasemien asiakkaat. 

”Tämä on vielä melko uusi systeemi ja palvelu. Kun asiakkaat tietävät tästä, he voivat myös itse ehdottaa etäyhteyden ottamista. Se voisi lisätä myös palvelun käyttöä. ” 

Reaaliaikainen erikoislääkärin etäkonsultaatiopalvelu on tällä hetkellä käytössä Hangossa, Inkoossa, Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Karviaisissa, Raaseporissa ja Lohjalla.