Kuntoutusta kotona videoyhteydellä - ikääntyneiden etäkuntoutus toimii paikasta riippumatta

20.5.2022 13.32Päivitetty: 24.5.2022 5.29

Ikääntyneiden etäkuntoutus on uusi palvelumuoto, joka on otettu käyttöön jo osassa Länsi-Uudenmaan kuntia.

Koronapandemia sai kunnat miettimään, miten palveluja voitaisiin tarjota terveysturvallisesti. Monet palvelut siirtyivät digitaaliseen maailmaan ja monet niistä havaittiin niin toimiviksi, että niitä kannattaa jatkaa. Etäkuntoutus sai alkunsa jo ennen koronaepidemiaa, mutta palvelua haluttiin lisätä asiakkaiden kuntotumista tukemaan. 

Etäkuntoutuksessa asiakas saa terapeutin ohjaamaa kuntoutusta kotonaan reaaliaikaisesti. Kuvayhteys asiakkaan ja terapeutin välillä tapahtuu videoyhteyden välityksellä. Aivan kuten kasvokkain tapahtuvassa kuntoutuksessa, myös etäkuntoutuksessa terveydenhuollon ammattilainen laatii yhdessä asiakkaan kanssa kuntoutussuunnitelman, jossa määritellään aikataulu ja tavoitteet kuntoutukselle. 

Ikääntyneiden kotona asumista tukevan kuntoutuksen projektipäällikkö Viia-Stina Vuorenmaa on työskennellyt fysioterapeuttina Espoon kotikuntoutuksessa. Hänen etäkuntoutusasiakkainaan on ollut muun muassa sairaalahoidosta kotiutuneita henkilöitä, joilla on esimerkiksi jokin ylä- tai alaraajan murtuma tai yleistilan lasku. Joillekin heistä kuntoutusta on annettu hybridimallilla, joka sisältää niin fyysisiä kotikäyntejä kuin etäkuntoutusta. 

”Kuntoutus on hybridimallilla toiminut hyvin ja asiakkaat ovat tykänneet. Olemme voineet tehdä esimerkiksi erilaisia yläraajaharjoitteita olkamurtuman jälkeen tai tasapainoharjoitteita, joissa rollaattori on asiakkaan tukena”, Vuorenmaa kertoo. 

Etäkuntoutus sopiikin lähes kaikille. Ainoastaan näkö- tai kuulovamma tai merkittävä muistin alenema voivat olla esteenä etäkuntoutukselle. 

Matalan kynnyksen palvelua 

Etäkuntoutus on paikasta riippumatonta eivätkä pitkätkään välimatkat ole esteenä. Tarvitaan vain tablettitietokone tai muu soveltuva laite sekä toimiva verkkoyhteys. 

Esimerkiksi Espoon kotikuntoutuksessa etäkuntoutuspalvelu on tehty asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Asiakas saa tablettitietokoneen ja sen jalustan kotikuntoutuksesta lainaksi. Terveydenhuollon ammattilainen käy asentamassa laitteen asiakkaan kotiin. Hän varmistaa, että etäisyys, kuuluvuus ja näkyvyys toimivat ja tekee testisoiton. Yhteyden muodostamiseksi on olemassa kaksi tapaa: Asiakas voi itse avata videoyhteyden painamalla yhtä nappia tai terapeutti voi avata yhteyden asiakkaan puolesta etäkuntoutukselle varattuna kellonaikana. 

Monet ikäihmiset voivat arastella ja jännittää sitä, että laitetta on vaikea käyttää. Viia-Stina Vuorenmaa kannustaa rohkeasti kokeilemaan. 

”Ammattilainen on aina asiakkaan tukena etäkuntoutuksessa tarvittavan laitteen käyttöönotossa. Voimme yhdessä katsoa ja kokeilla laitteen toimintoja. Monet asiakkaat ovatkin lopulta olleet yllättyneitä käytön helppoudesta ja kokeneet, että käyttö on kivaa.”  

Hangossa puolestaan etäkuntoutusta voidaan antaa Teams-ohjelmiston kautta.  Hangossa etäkuntoutus on tapahtunut tähän asti ryhmämuotoisena ja kaupunki on lainannut osallistujille tablettitietokoneen. Kuntoutujien digiapuna on ollut joukko vapaaehtoisia. Lisäksi etäkuntoutujat ovat saaneet kotiin lainaksi kuntoutusvälineitä ja kansion, jossa on tietoa etäkuntoutuksesta ja ohjeita harjoitteisiin.  

Myönteiset kokemukset 

Espoolainen Aino Vehmas, 89, on käyttänyt etäkuntoutuspalvelua maaliskuusta lähtien. Ensin fysioterapeutti tuli kotiin kuntouttamaan, sitten Aino siirtyi etäkuntoutukseen. Etäkuntoutusta on kerran viikossa puolen tunnin ajan. 

”Kuntoutus on toiminut erittäin hyvin, ohjaus on ollut hyvää. On hauskaa, kun tablettitietokoneen ruutuun tulee fysioterapeutin tuttu hahmo. Teemme yhdessä samoja liikkeitä,” Aino Vehmas kertoo. 

Erityisesti Aino Vehmas on pitänyt siitä, että etäkuntoutuksessa ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään.  

”On mukava, kun saa jumpata kotona. Kuntoutus on ollut tehokasta ja olen saanut itseni sen myötä liikkeelle päivittäin. Kiipeän kotona rappusia edestakaisin ja teen samoja liikkeitä kuin fysioterapeutin ohjauksessa.” 

”Olen ollut tyytyväinen etäkuntoutukseen ja sillä on ollut selvästi kuntoani parantava vaikutus.” 

Etäkuntoutus täydentää palveluvalikoimaa 

Fysioterapian voi tarvittaessa toteuttaa kokonaan etäkuntoutuksena, mikäli se todetaan asiakkaan kanssa yhdessä sopivaksi toteuttamismuodoksi. 

”Kotikäynteinä toteutettavaa fysioterapiaa ei kuitenkaan suljeta pois, jos tarve siihen todetaan", sanoo ikääntyneiden kotona asumista tukevan kuntoutuksen projektipäällikkö Sini Foxell. 

Etäkuntoutus on kuitenkin ketterä ja tehokas palvelu. 

”Sen avulla voimme esimerkiksi antaa kuntoutuskertoja useammin ja se onnistuu pitkistä välimatkoista huolimatta. Kuntoutuksen lomassa asiakas voi kertoa kuulumisiaan”, Foxell toteaa.   

”Asiakkailta tullut palaute on ollut hyvin positiivista. Aluksi asiakas on voinut suhtautua epäilevästi etäkuntoutukseen, mutta kun kuntoutusjakso on päättymässä, monet eivät haluaisi lopettaa.” 

Myös ikääntyneiden omaisilta on tullut myönteistä palautetta. 

”Eräs omainen kertoi, että häntä epäilytti omien vanhempien kyky käyttää tietoteknisiä laitteita. Hän yllättyi, kun kaikki kuitenkin onnistui. Kannattaakin ennakkoluulottomasti kokeilla etäkuntoutusta”, Foxell kannustaa. 

Etäkuntoutuspalvelun käytänteitä on tarkoitus yhtenäistää, jotta palvelu saataisiin käyttöön koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle viimeistään vuonna 2023.