Kohtaamispaikat tukevat arjessa jaksamista - tule sinäkin mukaan!

Julkaistu: 23.11.2022 6.55Päivitetty: 24.11.2022 15.35
Piirroskuva, jossa mies pitää vauvaa sylissä, kaksi aikuista istuu nojatuoleilla ja kolme lasta leikkii lattialla.

Länsi-Uudenmaan alueella perhekeskusten kohtaamispaikat tarjoavat lapsiperheille avoimen tilan kohdata muita vanhempia ja saada vertaistukea. Samalla yhteisöllisyys vahvistuu.

Onko seurakunnan perhekerho sinulle tuttu? Tai oletko vieraillut Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvilassa? Olet silloin käynyt perhekeskuksen kohtaamispaikassa.

Kohtaamispaikkatoimintaa on ollut Suomessa jo vuosikymmenten ajan. Varhaisena edeltäjänä voi pitää 1800-luvun lopulla aloitettua leikkikenttätoimintaa. Seurakunnat ja MLL ovat järjestäneet lapsiperheille kohtaamispaikan tyyppistä toimintaa1950−60-luvulta asti, ja ensimmäiset kuntien avoimet päiväkodit käynnistettiin 1970-luvun lopulla. Lisäksi kohtaamispaikkoja ovat muun muassa asukaspuistot.

Lapsiperheiden kohtaamispaikkoja on jokaisessa Länsi-Uudenmaan kunnassa.

- Seurakunnan perhekerho tai MLL:n perhekahvila löytyy varmaan jokaisesta kunnasta, kertoo projektipäällikkö Pia Metsähuone.

On myös muutamia muita järjestöjä ja tahoja, jotka järjestävät kohtaamispaikkatoimintaa, esimerkiksi ruotsinkielinen Folkhälsan ja Nice Heartsin Me-talo Espoon keskuksessa.

Nämä ja monien muiden järjestöjen tarjoamat kohtaamispaikat halutaan nyt koota yhteisen nimen alle.

- Lapsiperheitä helpottaa, kun kohtaamispaikkatoiminnalla on yhteinen nimi. Nimi ”perhekeskuksen kohtaamispaikka” kertoo asukkaalle, millaisesta toiminnasta on kyse ja tietää, että se täyttää tietyt kriteerit.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on luonut yhdessä eri toimijoiden kanssa valtakunnalliset kriteerit, jotka määrittelevät, millaista kohtaamispaikkatoiminnan pitää olla, jotta se on hyvää ja laadukasta.

- Kriteereitä noudatetaan myös Länsi-Uudellamaalla. Kaikilla alueemme toimijoilla on tavoitteena täyttää kriteerit, ja ne muodostuvat laadun takeeksi vähitellen, kertoo Pia Metsähuone.

Ohjausta ja neuvontaa perheiden lähelle

Kohtaamispaikka tarjoaa juttuseuraa, vapaata yhdessäoloa ja vertaistukea. Lisäksi siellä voi olla perheille myös ammatillista apua, ohjausta ja neuvontaa.

- On lukuisia erilaisia esimerkkejä, miten eri järjestöt, seurakunnat ja kuntien ja hyvinvointialueiden eri toimijat voivat tuoda ammatillista neuvontaa kohtaamispaikkoihin, Pia Metsähuone sanoo.

Ammattilaisen ohjaus voi olla vaikkapa sitä, että kohtaamispaikkaan tulee hammashoitaja kertomaan lasten hampaiden hoidosta tai perhetyöntekijä kertomaan uhmaiästä, järjestön työntekijä puhumaan äidin masennuksesta tai neuvolan terveydenhoitaja puhumaan imetyksestä.

Tärkeää ennaltaehkäisevää toimintaa

Valtakunnallisten selvitysten perusteella tiedetään jo hyvin, miten kohtaamispaikkatoiminta vaikuttaa perheisiin ja millainen ennaltaehkäisevä vaikutus tällaisella toiminnalla on.

Kohtaamispaikkatoiminta vahvistaa arjessa jaksamista, tukee perheitä arjessa, lisää mielen hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyttä.

Vihdissä toteutettuun kävijäkyselyyn eniten kannatusta saivat seuraavat väittämät:

  • ”Lähden usein kohtaamispaikasta kotiin paremmalla mielellä kuin olin tullessani.”
  • ”Kohtaamispaikassa käyminen on vahvistanut arjessa jaksamista.”
  • ”Kohtaamispaikassa käyminen on antanut tunteen, että kuulun johonkin ryhmään,”

 

- Lisäksi lähes kaikki vanhemmat kertoivat, että ovat tutustuneet uusiin ihmisiin ja lapset saaneet uusia leikkikavereita, Metsähuone kertoo.

- Erityisesti nyt korona-ajan jälkeen perheiden olisi tärkeää löytää kohtaamispaikkoihin. Korona-aikana on syntynyt paljon perheitä, jotka eivät ole kuulleetkaan kohtaamispaikkatoiminnasta.

Miten sitten löytää itselle lähin kohtaamispaikka? Länsi-Uudenmana alueella kohtaamispaikkoja on reilusti toistasataa, ihan tarkkaa määrää ei ole kenelläkään tiedossa.

- Valitettavasti tieto kohtaamispaikoista on vielä hajallaan. Tietoa kannattaa etsiä esimerkiksi oman kunnan, oman alueen seurakunnan ja MLL:n paikallisyhdistyksen nettisivuilta.  

MLL:n yhdistyshakuun(ulkoinen linkki)

Seurakuntahaku(ulkoinen linkki)

Lähellä.fi (lahella.fi)(ulkoinen linkki) -verkkosivuilla hakua voi rajata maakunnan ja/tai paikkakunnan mukaan ja tehdä muitakin rajauksia hakuun (esim. lapsiperheet). Kohtaamispaikkatoimintaa järjestävien tahojen tulee ilmoittaa itse tietonsa palveluun, muuten se ei tule haussa näkyviin.