Voimaperheet-toimintamalli tueksi perheille

23.11.2022 5.56Päivitetty: 29.12.2022 7.57

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa lasten käytösoireiden varhaisen seulonnan ja vanhempainohjauksen. Neuvoloissa otetaan vuoden 2023 alusta käyttöön Voimaperheet-toimintamalli.

Voimaperheet-toimintamalli on lapsuusiän käytösongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kehitetty tukimuoto. Siihen sisältyy perheen psykososiaalisen tuen tarpeen arviointi kaikille perheille osana neuvolan nelivuotistarkastusta, sekä vanhempainohjaus netin ja puhelimen välityksellä perheille, jotka raportoivat lapsensa käytösongelmia ja kokevat ne kuormittavina.

Länsi-Uudenmaan neuvoloissa otetaan käyttöön 3-vuotiaiden lasten vanhemmille suunnattu universaali vanhemmuusohjelma, Ole läsnä lapsellesi (kesto 8 viikkoa). Saat rekisteröitymiskoodin, kun olet ensin testannut soveltuvuutesi ohjelmaan klikkaamalla tätä Voimaperheet kyselyyn ja vanhempainvalmennuksen rekisteröintiin johtavaa linkkiä(ulkoinen linkki). Vaihtoehtoisesti voit pyytää rekisteröitymiskoodin terveydenhoitajalta 3-vuotisneuvolakäynnin yhteydessä. Ohjelma on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Lisäksi länsiuusimaalaisille 4-vuotiaiden lasten perheille tarjotaan käytösongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon kehitettyä vanhempainohjausta, Huomaa hyvä lapsessasi (kesto 11 viikkoa).

Tähän vanhempainohjaukseen seulotaan perheet Voimaperheet-neuvolakyselyn avulla, joka postitetaan kaikille alueen perheille kotiin lapsen 4-vuotissyntymäpäivää edeltävän kuukauden aikana. Lomakkeessa kysytään lapsen käyttäytymiseen ja mielialaan sekä perheen hyvinvointiin liittyviä asioita. Perheille, jotka kyselyssä arvioivat lapsellaan olevan kuormittavia käyttäytymisen vaikeuksia, tarjotaan mahdollisuutta osallistua yksilölliseen vanhempainohjausohjelmaan sekä siihen liittyvään EU-rahoitteiseen Digiparent-tutkimukseen.

Osallistuminen on perheille maksutonta, vapaaehtoista ja luottamuksellista. 

Ohjaus toteutetaan keskitetysti Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta. 

Voimaperheet videot perheille:

Ole läsnä lapsellesi -video perheille suomeksi(ulkoinen linkki)
Ole läsnä lapsellesi -video perheille ruotsiksi(ulkoinen linkki)

Ole läsnä lapsellesi -tutkimuksen verkkosivu(ulkoinen linkki)  (Turun yliopisto)

Huomaa hyvä lapsessasi- tutkimuksen verkkosivu(ulkoinen linkki) (Turun yliopisto)

Lisätietoa:
www.utu.fi/voimaperheet(ulkoinen linkki)
olelasna@utu.fi