Digi tuli toimintakeskukselle

24.5.2023 11.34
Ryhmäkuvassa lehden tekijät ohjaajineen.
Kunkun sanomien tekijöitä, vasemmalta Max Österberg, Niko Puranen, Jaana Töyry, Jonne Salin, Terja Karvinen, Milla Leinonen, Samuli Soininen, Rasool Al-Moadhen.

Toimintakeskuksen oman lehden tekeminen on ollut tuttua puuhaa monessa toimintayksikössä vuosien varrella. Myös Espoossa Kuninkaantien toimintakeskuksella päätettiin tehdä oma lehti, mutta nyt vähän modernimmalla twistillä. Kunkun sanomista päätettiin tehdä virtuaalinen nettilehti.

Ajatuksen taustalla vaikutti Kehitysvammaliiton viime syksynä järjestämä Erityistä voimaa -projekti, johon toimintakeskukselta osallistuttiin. Sen aikana saatiin sekä henkilökunnalle että asiakkaille opetusta siitä, mitä kaikkea tablettitietokoneilla voi asiakkaiden kanssa tehdä.  

– Osallistuin ryhmään omasta mielestäni vähän ”koekaniinina”, koska olen toimintakeskuksen ohjaajista vanhin ja tietokoneiden kanssa epävarma. Aluksi tuntui, että osallistuminen oli virhe, en osannut näitä laitteita ollenkaan. Mutta sitten se muuttuikin tosi mielenkiintoiseksi ja nyt en vaihtaisi tämän ryhmän ohjaamista mihinkään, projektiin osallistunut digiryhmän ohjaaja Terja Karvinen kertoo.  

 

Tableteilla ei vain pelata, vaan voi tehdä kaikkea muutakin. 

Projektin päätyttyä olimmekin jo osa hyvinvointialuetta, ja sen myötä vammaispalveluihin oli tullut uusi digiosallisuuden yksikkö. Sen erikoisohjaaja Samuli Soininen tuli digiryhmän toimintaan mukaan ja yhdessä asiakkaiden kanssa ideoitiin seuraavaa projektia.  Perinteinen idea lehdestä nosti päätään, mutta nyt se päätettiin tehdä uusin keinoin.  

– Ryhmän kanssa yhdessä jaettiin tehtävät; kuka etsii tietoa toimintakeskuksen historiasta, kuka tekee haastattelut tai millä työkeikoilla käydään juttuja tekemässä. Mietittiin kaikki tehtävät, jotka lehden aikaansaamiseksi pitää tehdä ja sovittiin niille tekijät, Terja muistelee.   

Pareittain työ sujui asiakkailta hienosti, toinen kuvaa, toinen haastattelee. Puhtaaksikirjoituksesta tuli yhdelle asiakkaalle oikein sydämen asia. Jokaiselle ryhmän jäsenelle löytyi oma mieluinen tehtävä. 

Nyt lehti on valmistumassa ja ryhmä on jaettu kahtia. Samulin kanssa toiset hiovat lehden viimeistelyt valmiiksi, ja Terjan kanssa toiset pohtivat jo seuraavaa digiprojektia.  

– Lehteä tehdessä oli mukava ja rento tunnelma, mutta myös jännitystä oli ilmassa. Tekstejä hävisi ja niitä meni päällekkäin, kuvien laitto oli välillä hankalaa. Kaikki ovat kuitenkin työstä innoissaan ja oikein odottavat aina digiryhmän alkua, Terja kertoo.  

Digiryhmään osallistuneilta asiakkailta saatiin hyvin positiivista palautetta. Jonne kertoi oppineensa ottamaan kuvia tabletilla, Jaana oppineensa käyttämään tablettia monipuolisesti. Max ja Milla nauttivat haastattelujen tekemisestä ja Emma piti kuvaamisesta ja juttujen kirjoittamisesta.  

 

Kuninkaantien toimintakeskuksessa monipuolista toimintaa 

Kuninkaantien toimintakeskuksella käy päivittäin noin 100 asiakasta, joista työtoimintaan osallistuu noin 40 lievästi kehitysvammaista asiakasta. Erilaisia toimintaryhmiä on useita. Työelämään käydään tutustumassa keikoilla eri kohteissa, esimerkiksi siivoamassa seurakunnan tiloja tai hevostallilla tekemässä tallitöitä. 

– Meillä tehdään monenlaista. Pihatöitä, lumitöitä, kasvihuonettamme parhaillaan valmistellaan kasvukautta vasten. Toimintapäivän aikana voidaan myös auttaa ruokailussa, pyykkihuollossa, keittiössä tiskaamisessa tai ruokasalin pöytien pyyhkimisessä. Päiväaikaiseen toimintaan kuuluu myös muuta hyvinvointia kuten liikuntaa, ulkoilua, musiikkia ja rentoutusta. Juhlat, kuten vappu tai juhannus, tuovat toimintaa ihanaa vaihtelua. Ystävien ja kavereiden tapaaminen on tärkeä osa päivää. Työhönvalmentajat tukevat tuetun työtoimintapaikan tai työn löytymisessä niitä henkilöitä, jotka pärjäävät itsenäisesti toimintakeskuksen ulkopuolisessa työpisteessä työyhteisön tuen avulla, kertoo Kuninkaantien toimintakeskuksen palveluesimies Eeva-Maija Kalavainen.  

 

Perinteistä oppien kohti uusia toimintamalleja 

Hyvinvointialueen vammaispalvelujen palvelulinjajohtaja Lena Astala kertoo, että viime vuosina perinteiset toimintakeskukset ovat alkaneet muuttua. Monilla saattaa olla mielikuva entisten työkeskuksien matonkudonnasta ja savitöistä. Se on osa totuutta nykyisinkin, sillä käsillä tekeminen, myös se mattojen kutominen, on mukavaa puuhaa, jota osa asiakkaistamme haluaa päiviinsä.  

– Käsillä tekeminen tulee varmasti säilymään osana toimintojamme jatkossakin, mutta maailma digitalisoituu ympärillämme, ja haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuksia digiosallisuuteen. Se on suoranainen velvollisuutemme, Lena toteaa.  

Digiosallisuutta ja -taitoja voi lisätä vain harjoittelemalla. Siksi myös toimintakeskuksien toimintaan on enenevässä määrin tulossa muun muassa tableteilla tehtäviä asioita ja myös asiakkaiden omien älylaitteiden ja digipalvelujen käyttämisen harjoittelua. Esimerkiksi sosiaalisen median vastuullinen käyttö on erittäin tarpeellinen taito nykypäivän nuorelle aikuiselle.