Pääkaupunkiseudun hiv-tartuntojen määrä kasvaa yhä – testausta tulisi tehostaa

14.9.2023 7.28

Viimeisen viiden vuoden aikana pääkaupunkiseudulla on todettu kymmenkertainen määrä hiv-infektioita edelliseen viiteen vuoteen verrattuna. Tilanne on hyvin huolestuttava.

Eniten tartuntoja on suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Käyttäjien joukossa on todennäköisesti yhä tartunnastaan tietämättömiä henkilöitä, jotka tartuttavat muita. Hiv-tartuntaa voidaan hoitaa ja lääkityksen avulla tartunnan saanut voi elää terveen elämää.

Ammattilaisemme voivat ohjata päihdetaustaisia tai muuten riskiryhmään kuuluvia HIV-testaukseen riippumatta käynnin varsinaisesta syystä. Testi on helppo ja edullinen - uusi hiv-infektio ja elinikäinen lääkitys taas ei.

Miten hiv-testiin pääsee?

Hiv-testejä tehdään pikatesteinä mielenterveys- ja päihdepalvelujen selviämishoitoasemalla Espoossa sekä sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkissä aukioloaikojen mukaan. Hiv-pikatesti tehdään ottamalla pieni pisara verta sormen päästä. Tuloksen saa 60 sekunnissa. Positiivinen pikatesti varmennetaan laboratoriossa.

Lähetteen hivin laboratoriotestiin voi saada terveysasemalta tai muista terveyspalveluista. Hiv-testi tehdään verikokeesta.

Ota yhteyttä:

  • Selviämishoitoasema p. 046 877 3678, vuorokauden ympäri
  • Sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkki, p. 040 636 5083, ma–ti ja to–pe klo 10–15, ke klo 12–20
  • Oma terveysasemasi

Lisätietoja:

Koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue