Näring och mat som stöd för ditt välbefinnande
En bra och god mat främjar din hälsa på många olika sätt. När kosten är i skick garanterar den en god fysisk och psykisk funktionsförmåga. Du orkar också bättre i vardagen och återhämtar dig snabbare från sjukdomar och olika ingrepp.En hälsofrämjande kost måltider innebär inte strikta dieter, utan ett balanserat och njutningsfullt ätande. Små förändringar i din kost kan medföra stora hälsofördelar och avsevärt förbättra din livskvalitet.
Mångsidighet, tillräcklighet och regelbundenhet som hörnstenar
Grunden för en hälsofrämjande kost är tillräcklig och mångsidig mat och regelbundna måltider. Det väsentliga är att fästa uppmärksamhet vid helheten, inte vid enskilda födoämnen. Tallriksmodellen är ett bra exempel på näringsrekommendationer i vardagen.
Regelbundenhet innebär att man äter tillräckligt ofta för att matbehovet ska uppfyllas. En lämplig måltidsrytm är till exempel frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. För de flesta räcker det med 4–6 måltider per dag. Eftersom energibehovet är individuellt kan också antalet måltider per dag variera. Oberoende av ålder är det viktigt att måltiderna är regelbundna och mångsidiga.
Sök välfärdstjänster
Du kan söka stöd, hjälp och information relaterad till mat och näring med hjälp av sökmotorn.
Ett annat bra rättesnöre för kosten är kosttriangeln. Längst ner i kosttriangeln finns utöver grönsaker, bär och frukt även på fullkornsprodukter, tillägg och potatis. Ju längre ner födoämnet är i triangeln, desto mer rekommenderas det att man äter det. Och på motsvarande sätt ju högre upp födoämnet är, desto mer sällan borde man äta det.
När du har bråttom i vardagen hittar du enkelt ett hälsofrämjande alternativ genom att välja produkter som uppfyller kriterierna för Hjärtmärket(extern länk).