Från rikshacykling till gym – i Hangö är frivilligarbetet livligt och kreativt

22.6.2022 19.53

I Hangö deltar frivilliga i många aktiviteter som stöder de äldres funktionsförmåga och det gagnar såväl enskilda invånare som hela samhället.

I Hangö är frivilligverksamheten för att hjälpa äldre livlig och syns också i gatubilden. Här och där syns Kraft i åren-reflexvästar när frivilliga är ute tillsammans med äldre.  

För att stärka de äldres funktionsförmåga har man i Hangö utvecklat flera slags aktiviteter: Promenadkompisar vistas tillsammans med äldre ute varje vecka eller med några veckors mellanrum, kamrathandledare handleder gymträning, digistödpersoner hjälper med att lyckas med distansmotion och rikshakaptener utbildar andra frivilliga och stadens vårdpersonal till rikshalotsar, det vill säga att köra rikshacyklar. 

Dessutom hjälper frivilliga på balansbanan, som är en del av stadens projekt för att förebygga fallolyckor, och deltar i pop up-evenemang som ordnas av staden genom att dela ut till exempel halkskydd eller reflexer.    

”Frivilliga är en mycket viktig del av aktiveringen av äldre. Utan dem skulle kommunen inte kunna ordna allt detta”, betonar Leena Hytti, Hangö stads äldreomsorgschef. 

En god atmosfär lockar att komma med 

Allt började för tio år sedan med projektet Kraft i åren, som man började utveckla i samarbete mellan idrottstjänsterna samt social- och hälsovårdstjänsterna. Målet var i synnerhet att stärka de äldres funktionsförmåga med hjälp av motion. Projektet har redan avslutats, men dess goda praxis blev bestående och verksamheten i Hangö har utvidgats småningom. 

Frivilliga rekryterades till en början på stadens evenemang, där man vid sidan av annat program berättade om utbildning i frivilligarbete och bad folk att komma med. Med hjälp av djungeltelegrafen spred sig ordet. Nu deltar ungefär femtio frivilliga i verksamheten. 

”En viktig del av vår frivilligverksamhet är en god anda. Många av våra frivilliga är mycket aktiva och deltar i allt”, berättar Hanna Österlund, som koordinerar frivilligverksamheten i Hangö tillsammans med Krista Grundström, som representerar idrottstjänsterna. 

De flesta som deltar i frivilligverksamheten är i pensionsåldern, men vem som helst kan komma med – det finns ingen åldersgräns. Det viktigaste är viljan att hjälpa och delta. Utbildningar ordnas enligt behov. 

Som ersättning får de som deltar i frivilligverksamheten använda stadens gym gratis ett par gånger i veckan. Dessutom har man årligen med stöd av Aktia-stiftelsen i Hangö och staden ordnat en julfest för frivilliga och små dagsresor.   

Verksamheten stöder samhörigheten 

Enligt Hanna Österlunds iakttagelse kan många över 75 år vara i tillräckligt gott skick för att bo hemma, men de känner sig ändå ensamma. Det sociala välbefinnande som frivilligverksamhet och gemensamma evenemang ger upphov till är lika viktigt som att öka den fysiska aktiviteten. Det stöder också samhörigheten.  

Vad är väl bättre än att kunna ta en promenad regelbundet och samtidigt lära känna en ny människa som kan bli en ny vän. 

Om du alltså någon gång har övervägt att delta i frivilligverksamhet, ta modigt första steget och fråga din kommun hur du kan delta. Av kommunerna i Västra Nyland pågår projekten Kraft i åren i Lojo, Raseborg och Esbo.