Den nya lagen om funktionshinderservice medför ändringar i tjänsterna

1.3.2023 13.55

Den nya lagen om funktionshinderservice, som varit länge under beredning, godkändes av riksdagen i dag den 1 mars 2023.

Ändringen i lagstiftningen om funktionshinderservice är av historiska proportioner. Den nya lagen sammanför i regel den gällande lagen om service och stöd på grund av handikapp och den gällande lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Dessutom medför den nya lagen ändringar i flera andra lagar inom social- och hälsovården. 

Syftet med den nya lagen om funktionshinderservice är att öka jämlikheten, delaktigheten och samhällsdeltagandet för personer med funktionsnedsättning samt att förebygga och undanröja hinder för dessa ännu starkare än tidigare. Lagens syfte är också att stödja förmågan att leva ett självständigt liv och förverkligandet av självbestämmanderätten samt att garantera individuellt behovsprövad och tillräcklig service av god kvalitet i enlighet med personens intresse.

I lagen eftersträvas en så kallad normalitetsprincip, vilket innebär att en person med funktionsnedsättning får de social- och hälsovårdstjänster hen behöver i sin vardag på samma sätt och från samma ställen som en person utan funktionsnedsättning. Lagen kommer att förutsätta att olika aktörer som beviljar social- och hälsovårdstjänster utför ett mer omfattande samarbete än tidigare, så att man alltid hittar de lämpligaste tjänsterna för en person med funktionsnedsättning. I Västra Nylands välfärdsområde är sådana aktörer till exempel serviceområdet för barn, unga och familjer, serviceområdet för äldre och den gemensamma socialservicen.

Den nya lagen medför också nya tjänster, till exempel träning, stöd för boendet för barn, särskilt stöd för delaktigheten och stöd i att fatta beslut samt krävande multiprofessionellt stöd. Dessutom omfattar den nya tjänsten som stöd för rörligheten fler sätt att ordna service.