Familjestigen erbjuder stöd för föräldrars självmedkänsla – gratis webbkurs för föräldrar!

28.3.2023 5.32Uppdaterad: 4.4.2023 13.25

Västra Nylands välfärdsområde erbjuder webbkursen Familjestigen som är avsedd för alla familjer med barn och unga i åldern 0–16 år. Kursen är gratis och genomförs under 2023.

Syftet med webbkursen Familjestigen är att stärka självmedkänslan hos föräldrar och empatiska interaktioner i parförhållandet och familjen. Undersökningar har visat att medkänsla mot sig själv minskar ångest, depression och utmattning. Självmedkänsla stärker den positiva växelverkan i ett parförhållande och ett medkännande föräldraskap stöder barnets balanserade utveckling.

Webbkursen består av forsknings- och expertinformation, tester, uppgifter att fundera över och familjernas kamratberättelser.

Webbkursens (3 gånger) material finns att få på finska och svenska. Webbkursen för barn med små barn (0–6 år) finns också på engelska.

Familjerna kan avlägga kursen självständigt på adressen: https://perhepolku.fi/sv/kurs(extern länk)

Du måste registrera dig för att få tillgång till kursens material. Efter registreringen kan du logga in till kursen.

Självmedkänsla hjälper i utmanande stunder

Med självmedkänsla avses ett vänligt och förstående förhållandesätt till sig själv i utmanande stunder.

I det ingår också en uppfattning om varje människas mänsklighet och förmåga att möta sina egna utmanande känslor och tankar på ett balanserat och godkännande sätt.

Självmedkänsla stöder föräldraskapet i utmanande stunder. Det lättar på känslor av skyldighet och skam.

Självkritik är kopplad till den stress som upplevs i föräldraskapet. Självmedkänslan kan stärkas genom övning.

– Självmedkänslan är en betydande styrka både i arbetet och med tanke på ork i vardagen, säger doktorand Tellervo Uljas, som har utvecklat Familjestigen.