Reformer i anslutning till arbetsgivarförsäkringen för personlig assistans

23.3.2023 17.44Uppdaterad: 27.3.2023 6.50

Reformer i anslutning till arbetspensionsförsäkringen på kommande för arbetsgivare till personliga assistenter: ArPL-försäkringarna kommer att överföras till Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma.

Reformen förutsätter inga åtgärder av dig

Västra Nylands välfärdsområde fungerar som ställföreträdande betalare för personlig assistans som ordnas enligt arbetsgivarmodellen. Assistenternas lön betalas via Oima-tjänsten. Oima har skött och sköter även i fortsättningen om arbetsgivarens lagstadgade försäkringar. Hit hör också arbetsgivarens pensionsförsäkring (ArPL). Västra Nylands välfärdsområde betalar kostnaderna som anställningen av assistenter medför.

Vilken nytta har du, den personliga assistentens arbetsgivare, av samarbetet mellan Varma och Oima?

  • Du får tillgång till en ny elektronisk tjänst som utvecklats av Oima och Varma och som erbjuder information och stöd i att verka som arbetsgivare. Du får även information och stöd för hur du som arbetsgivare kan främja din assistents arbetsförmåga och ork i arbetet. I tjänsten finns också material för assistenter.
  • Du kan bekanta dig med materialet på Oima-tjänstens flik för arbetsförmåga eller på adressen www.varma.fi/henkilokohtainenapu (på finska).
  • Varma och Oima sköter automatiskt alla oklarheter i faktureringen. Fakturorna skickas aldrig till dig.
  • Alla eventuella oklarheter i anslutning till arbetspensionsförsäkringarna styrs automatiskt från Oima-tjänsten till Varma för utredning. På så sätt undviker man till exempel alla situationer där arbetsgivaren felaktigt skulle ha två överlappande försäkringar för personlig assistans.
  • I framtiden kan du se uppgifter om arbetspensionsförsäkringar ännu bättre i Oima-tjänsten.

Hur går det till?

För att du som arbetsgivare till en personlig assistent ska kunna dra nytta av den ovan beskrivna reformen, överförs din pensionsförsäkring (ArPL-försäkring) till Varma. Detta förutsätter inga åtgärder av dig och överföringen av ArPL-försäkringen påverkar inte dina övriga försäkringar.

Som arbetsgivare har du dock möjlighet att själv välja ditt arbetspensionsförsäkringsbolag. 

Om du inte vill att din arbetspensionsförsäkring överförs till Varma
, kontakta oss senast den 14 april 2023: ilse.virtanen@luvn.fi(extern länk) eller tfn 050 326 0085 (onsdagar och fredagar 9-11).



Mer information om Varma: 

Ari Hannuksela, kundrelationschef ari.hannuksela@varma.fi(extern länk), tfn 050 511 3409.