Beslut om samordnings- och avtalsförhöjningar

31.5.2023 18.12

Processen för samordning av löner framskrider i Västra Nylands välfärdsområde. Samordningspotten utgör en del av löneharmoniseringen, alltså processen för samordning av löner, som har inletts i välfärdsområdena. Harmoniseringsprocessen framskrider etappvis under 2023–2025 och i det första skedet har flera olika yrkesgrupper beaktats.

De lokala förhandlingarna om avtalspotterna kunde slutföras i Västra Nylands välfärdsområde i en snabb tidtabell. I och med förhandlingsresultatet kommer fler än 6 600 anställda inom det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för välfärdssektorn och arbets- och tjänstekollektivavtalet för social- och hälsovårdssektorn att få förhöjningar. Löneförhöjningarna gäller flera olika yrkesgrupper, såsom närvårdare, sjukskötare, brandmän och anstaltsbiträden. Västra Nylands välfärdsområde har 9 500 anställda.

– Vi är mycket glada att de första gemensamma förhandlingarna med personalorganisationerna om samordnings- och förhandlingspotterna kunde slutföras enligt tidtabellen i vårt välfärdsområde. Harmoniseringsprocessen sker i välfärdsområdet under 2023–2025, säger personaldirektör Kimmo Sarekoski.

I samband med löneutbetalningen i juni betalas personalen den första samordnings- eller harmoniseringspotten samt utvecklings- och justeringspotterna om vilka det fördes förhandlingar och avtalades tillsammans mellan Västra Nylands välfärdsområde och Fosu, Tehy, Super, JHL, Jyty och Spal. Förhandlingar om avtalspotterna för de anställda inom läkaravtalet förs i välfärdsområdet hösten 2023.