Barnrådgivning

På barnrådgivningen följer vi upp och stöder barnets fysiska, psykiska och sociala utveckling från spädbarnsåldern till skolstarten.

Barnrådgivningens tjänster är en del av familjecentrets tjänster. Barnrådgivningen följer upp och främjar den fysiska, psykiska och sociala utvecklingen hos barn under skolåldern. På rådgivningsbyrån diskuteras också bland annat familjens välbefinnande och föräldraskapet, fostran, matvanor, stämningsläge och rusmedel. Målet är att tillsammans med familjen hitta lösningar på olika slags stödbehov så tidigt som möjligt. Om det behövs och du ger ditt tillstånd till det, kan barnrådgivningen också samarbeta med andra aktörer vid familjecentret. Barnrådgivningen utreder också årligen stödbehovet hos de barn som inte kommer till kontrollerna. Under barnets första levnadsår besöker ni rådgivningen i genomsnitt en gång i månaden, därefter årligen och alltid när behov uppstår. Enligt rekommendationerna ska barn under skolåldern göra minst 15 hälsokontroller, av vilka fem också inkluderar en läkarundersökning. I hälsokontrollerna ingår utöver olika slags undersökningar också hälsofrämjande, intervjuer och handledning som stöder familjens resurser. På barnrådgivningen erbjuds barnet vaccinationerna enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Barnrådgivningen kan inte besökas om man är sjuk och barnrådgivningen tar inte hand om akuta sjukdomsfall hos barn, men ni kan alltid fråga hälsovårdaren om råd. En del av läkarundersökningen på barnrådgivningen görs i samarbete med hälsovårdaren. Beroende på familjens behov kan läkaren också samarbeta med andra yrkesutbildade personer, träffa er på extra uppföljningsbesök eller konsultera en specialist.

Villkor för att få tjänsten

Alla barn under skolåldern har rätt till barnrådgivningens tjänster. Rådgivningstjänsterna är en del av primärvården och tjänsterna är avgiftsfria och frivilliga. Barnrådgivningen baserar sig på hälso- och sjukvårdslagen (15 §).

Tjänsten är avgiftsfri.

Voimaperheet-verksamhetsmodellen för föräldrar till 3- och 4-åringar

Voimaperheet-föräldrahandledningen för familjer med barn i åldern 3–4 år fortsätter i Västra Nylands välfärdsområde.

Familjestigen

Syftet med webbkursen Familjestigen är att stärka självmedkänslan hos föräldrar och empatiska interaktioner i parförhållandet och familjen.

Mötesplatsverksamheten

Den öppna mötesplatsverksamheten med låg tröskel är avsedd för alla slags familjer, barn och unga. På mötesplatsen hittar du kamratstöd och någon att prata och leka med.

Klientanvisning för dosering av jodtabletter.

Västra Nylands välfärdsområde distribuerar jodtabletter till barn under 3 år och till gravida från och med september.
Tankar om faderskap

Videon är textad på finska, svenska och engelska. Välj språk i videons inställningar.