Kotisairaala

Järjestämme sairaalahoitoa kotona silloin, kun sairaalassa olo ei ole välttämätöntä.

Saat sairaalatasoista hoitoa omassa kodissasi, palvelutalossa tai hoivakodissa, mikäli lääkäri on arvioinut kotisairaalahoidon sinulle mahdolliseksi. Kotisairaalan käyntien välissä sinun tulisi selvitä kotona itsenäisesti, läheisten, kotihoidon tai muun avun turvin. Jos tarvitset suonensisäistä tai muuta vaativaa lääkehoitoa, on mahdollista, että kotisairaala toteuttaa hoitosi. Kotisairaala voi osallistua hoitoosi myös sellaisissa tilanteissa, kun sairauteesi ei enää ole parantavaa hoitoa, eli lääkäri on kanssasi tehnyt palliatiivisen hoitolinjauksen tai saattohoidon linjauksen. Kotisairaalassa hoidostasi vastaa lääkäri. Sairaanhoitajat toteuttavat lääkehoitoasi, ottavat laboratoriokokeita ja seuraavat vointiasi ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Kotisairaalan toimintaan sisältyy myös kaksi poliklinikkaa: palliatiivinen poliklinikka sekä osalla hyvinvointialuetta infuusiopoliklinikka. Hoitosi voi toteutua kotisairaalan lisäksi myös poliklinikoiden vastaanotoilla. Infuusiopoliklinikka tarjoaa suonen sisästä lääkehoitoa ajanvarauksella. Infuusiopoliklinikalla voidaan hoitoon liittyen ottaa laboratorionäytteitä ja tehdä pieniä toimenpiteitä kuten punktioita. Infuusiopoliklinikalla tapaat aina sairaanhoitajan ja tarpeen mukaan lääkärin. Palliatiivinen poliklinikka on virka-aikana toimiva ajanvarauspoliklinikka. Kun sinulle ei ole enää tarjolla parantavaa hoitoa ja palliatiivisen hoidon linjaus on tehty, on mahdollisuus tulla palliatiivisen poliklinikan potilaaksi.

Ehdot palvelun saamiseksi

Kotisairaalaan tulet aina lääkärin lähetteellä ja omalla suostumuksellasi. Tämä tarkoittaa, että lääkärisi arvioi, onko sairauttasi mahdollista hoitaa kotisairaalan toimesta. Kotisairaalahoito on aina vaihtoehto sairaalahoidolle. Kuntosi on oltava riittävä hoidon toteuttamiselle kotona. Myös sairauden edellyttämät hoitotoimenpiteet tulee olla mahdollista toteuttaa kotona. Suonensisäistä lääkehoitoa tai pieniä toimenpiteitä voidaan toteuttaa infuusiopoliklinikalla, kun lääkärisi on arvioinut polikliinisen hoidon olevan mahdollista ja tehnyt lähetteen. Huolehdit itse kyydeistäsi infuusiopoliklinikalle. Palliatiivisen poliklinikan hoitoon pääset lääkärin lähetteellä tilanteissa, kun sairautesi hoito edellyttää vaativan tason oireenmukaista hoitoa. Edellytyksenä on myös, että sinulle on tehty palliatiivisen eli oireenmukaisen hoidon linjaus. Edellytyksenä on myös, että aktiiviset syövän solunsalpaajahoidot ovat kohdallasi loppuneet.

Kotisairaalan palvelu on maksullista ja kasvattaa maksukattoa. Kotisairaalan palvelusta laskutetaan vuorokausimaksua niiltä päivitä, kun luonasi käydään. Infuusiopoliklinikalla ja palliatiivisen poliklinikalla asioidessasi maksat lääkärin vastaanotosta poliklinikkamaksun, joka kerryttää maksukattoa. Sairaanhoitajan vastaanotto on maksuton. Kotisairaalan ja poliklinikoiden palvelut ovat maksuttomia kotihoidon ja pitkäaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaille.