Hyvinvointialueen vammaispalveluilta toivotaan asiakaslähtöisyyttä ja sujuvuutta  

20.4.2022 9.36

Länsi-Uudenmaan asukkailta kysyttiin maalis-huhtikuussa ensitunnelmia uuden hyvinvointialueen vammaispalveluista. 

Länsi-Uudenmaan asukkailta kysyttiin maalis-huhtikuussa ensitunnelmia uuden hyvinvointialueen vammaispalveluista. Kysely toteutettiin hyvinvointialueen yhteisö -alustalla. Kyselyyn vastasi reilut 200 asukasta. Vastauksia tuli jokaisesta Länsi-Uudenmaan kunnasta.   

Kysymyksistä ensimmäinen koski nykyisten vammaispalvelujen laadukkuutta. Tulokset olivat kahtalaisia: 36,5 prosenttia vastaajista pitää nykyisiä kuntansa järjestämiä vammaispalveluja erittäin tai melko laadukkaina, toisaalta 48 prosenttia vastaajista ei pitänyt niitä kovin tai lainkaan laadukkaina. 15,5 prosenttia vastaajista valitsi vaihtoehdon ”en osaa sanoa”.  

Kuntakohtaista vertailua ei ole mahdollista tehdä näin pienellä vastaajajoukolla (joistakin kunnista vastaajien osuus oli noin kaksi prosenttia eli alle viisi ihmistä).  

Sote-uudistusta odotetaan  

Vastaajista yli puolet (54,5 %) kertoi, että sote-uudistukseen liittyvä keskeinen tunne on toiveikas tai jopa innostunut. Kymmenesosa suhtautuu neutraalisti ja reilu kolmannes (35,5 %) ei ole innostunut muutoksesta tai valitsi vaihtoehdon ”asian ajatteleminenkin ahdistaa”.  

Kolmanneksi pyydettiin valitsemaan viisi asiakkaalle tärkeintä vammaispalvelujen laatutekijää tulevalla hyvinvointialueella. Eniten toivottiin asiakkaan tarpeiden huomioimista (90 % vastaajista). Seuraavaksi eniten arvostettiin osaavaa henkilökuntaa (74 % vastaajista) ja kolmanneksi sujuvaa palveluketjua (63 %). Neljännellä sijalla oli nopea palveluihin pääsy (60 %), viidennellä työntekijän kyky kuunnella ja kohdata (52 %).  

Asiakkaat haluavat osallistua valmisteluun  

Kyselyn lopuksi oli mahdollisuus kirjoittaa ajatuksiaan avoimeen kenttään. Vastaukset olivat monipuolisia: toivotaan avointa ja läpinäkyvää päätöksentekoa; enemmän tietoa palveluista ja mahdollisuuksista tukitoimiin sekä palveluja yhdeltä vammaispalvelujen ”luukulta”. Myös autisminkirjon ja neuropsykiatristen asiakkaiden parempaa huomiointia vammaispalveluissa toivottiin sekä ylipäätään selkeää palvelupolkua tälle asiakasryhmälle.   

Vastaukset voi nähdä osana nykytilaa niin, että erityisesti mainituissa asioissa toivotaan nykyistä parempaa palvelua. Kyselyn tuloksia hyödynnetäänkin koko hyvinvointialueen palvelujen valmistelutyössä.  

Tervetuloa kuulolle LU-vammaispalvelujen asukasinfotilaisuuksiin  

Länsi-Uudenmaan vammaispalveluvalmisteluun liittyvät infotilaisuudet järjestetään Teamsin välityksellä kesäkuussa ja syyskuussa:   

Torstai 2.6.2022 klo 17–19   

Torstai 8.9.2022 klo 17–19   

Teams-linkki tilaisuuteen julkaistaan tällä sivulla muutama päivä ennen tapahtumaa.  

 

Lue myös: Vammaispalvelut matkalla kohti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta