Työpajasarja vaikuttavan osallisuuden kokemuksen edistämiseksi onnistuneesti käyntiin

26.9.2022 5.08

Elokuussa alkaneiden työpajojen tarkoituksena on kirkastaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaisten lasten ja nuorten palvelujen tulevaisuuden tarpeita ja vaikuttavuuden kehityssuuntaa. Työpajoissa kootaan yhdessä palveluiden käyttäjien ja niiden parissa toimivien ammattilaisten kanssa ajatuksia siitä, minkälaisia palveluiden tulisi vammaisten lasten, nuorten ja heidän perheidensä näkökulmasta olla, miten niiden tulisi toimia ja minkälaisia vaikutuksia niillä tulisi olla. Projekti tuotetaan yhteistyössä Nordic Healthcare Groupin (NHG) ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelun Paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden projektin kanssa.  

Ensimmäiset työpajat pidetty

Ensimmäinen työpaja keskittyi nykytilanteen kartoitukseen. Alueen palveluiden käyttäjille tehtiin kesän aikana ennakkokysely, jossa kartoitettiin heidän ajatuksiaan hyvin toimivista asioista, mahdollisista haasteista tai ongelmista, sekä tulevaisuuden toiveista palveluiden suhteen. Ennakkokyselyyn vastasi yhteensä 44 palveluiden käyttäjää ja vastaajia oli lähes jokaisesta alueen kunnasta. Kyselyn tulokset käytiin työpajassa yhdessä läpi, jonka jälkeen nykytilan kuvausta täydennettiin työpajaan osallistuneiden palveluiden käyttäjien ja palveluiden parissa toimivien ammattilaisten toimesta.  

Nykytilanne näyttää tähänastisen työskentelyn valossa kovin vaihtelevalta. Osa ihmisistä koki, että monet palvelut toimivat hyvin, yhteistyö ammattilaisten kanssa on sujuvaa, ja tukea saa esimerkiksi kouluun, jossa myös aamu- ja iltapäivähoito toimivat hyvin. Toisten kokemukset samoista palveluista olivat taas hyvinkin erilaisia, ja muutaman vastaajan mukaan mikään ei oikein toimi. Haasteissa nousivat esiin erityisesti palvelukentän pirstaleisuus, tiedon ja toimijoiden hajanaisuus, sekä huoltajien ja perheiden vaikea ja voimia vievä rooli palveluviidakon koordinoijana. Myös siirtymävaiheet, eli esim. nuoren siirtyminen aikuisten palveluiden puolelle, koettiin vaikeiksi kohdiksi, jotka vaatisivat erityistä huomiota, jottei lapsi tai nuori tipahda ns. tyhjän päälle.  

Toiveet tulevaisuuden suhteen liittyivät pitkälti nykytilanteen haasteiden korjaamiseen. Esiin nousivat esimerkiksi helppo ja monikanavainen palveluihin hakeutuminen ja parempi tiedonsaanti, lapsen ja nuoren yksilöllinen ja joustava palveluiden suunnittelu sekä koordinaatiovastuun siirtyminen hyvinvointialueelle perheen sijaan. Toiveena on taho, kuten nimetty oma/- tai vastuutyöntekijä, joka aktiivisesti ottaa lapsen tai nuoren ja hänen perheensä palveluiden kokonaisuuden hoitaakseen ja johon voi tarvitessaan olla yhteydessä. Myös parempi yhteistyö, verkottuminen ja selkeästi sovittu työnjako eri toimijoiden sekä lapsen, nuoren ja perheen kesken nostettiin esiin.  

Sarjan toisessa, 14.9. pidetyssä työpajassa työskentely keskittyi vielä vahvemmin tulevaisuuden tavoitekuvan kirkastamiseen. Lapsen ja nuoren ja hänen perheensä tavoitepolkua kuvattiin eri ikäisten lasten näkökulmasta, ja erityisesti pohdittiin, miten siirtymävaiheet saataisiin toimimaan nykyistä paremmin. Siirtymävaiheiden, kuten siirtyminen päiväkodista alakouluun, yläkouluun, toisen asteen opintoihin ja aikuisten palveluihin, helpottamiseksi nostettiin esiin esimerkiksi tulevan riittävän aikainen ennakointi sekä toimivat, ns. siirtopalaverit eri toimijoiden kesken lapsen, nuoren ja perheen palvelujen tarpeen muuttuessa. Toiseen työpajaan osallistui kiitettävästi nykyisiä palveluiden käyttäjiä ja saimmekin koottua paljon arvokkaita ajatuksia ja näkemyksiä siihen, mitä eri vaiheissa kulkevien lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä polulla pitäisi jatkossa huomioida. Työpajan lopuksi mietittiin vielä, mitkä teemat ja tavoitteet olisivat erityisen tärkeitä hyvinvointialueen tulevaisuuden suunnittelussa.  

Seuraava työpaja lokakuussa 

Työpajasarja jatkuu 5.10., jolloin pohdimme konkreettisia keinoja tavoitepolun saavuttamiseksi. Yhteinen työskentely huipentuu 26.10., jolloin esittelemme projektin tulokset niin työpajaosallistujille kuin laajemmalle joukolle aiheesta kiinnostuneita.   

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan työpajoihin, ole yhteydessä projektin yhteyshenkilöihin. 

Lisätietoja:  

Satu Meriläinen-Porras, Paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat -projektin projektipäällikkö, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelu, satu.merilainen-porras@luvn.fi   

Heta Kulla-Mykkänen, lastensuojelun ja perheoikeudellisten palvelujen valmistelun projektipäällikkö, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelu, heta.kulla-mykkanen@luvn.fi 

Martina Nygård, vammaispalvelujen johtava sosiaalityöntekijä, Espoon kaupunki, martina.nygard@espoo.fi  

Riitta Eskola, johtava kuntoutussuunnittelija, Espoon kaupunki, riitta.eskola@espoo.fi   

Anna-Kaisa Asikainen, projektipäällikkö, Nordic Healthcare Group, anna-kaisa.asikainen@nhg.fi   



Mika Kaartinen, senior partner, Nordic Healthcare Group, mika.kaartinen@nhg.fi   

Nordic Healthcare Group (NHG) on sosiaali- ja terveysalan asiantuntija sekä analytiikkapalveluiden tarjoaja. NHG:llä työskentelee yli 200 sote-alan asiantuntijaa ja sillä on yli 2000 asiakasprojektia sekä yli 200 miljoonaa analysoitua potilaskäyntiä. NHG toteuttaa Vaikuttava osallisuuden kokemus vammaispalveluissa -projektin pro bono Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. https://nhg.fi(ulkoinen linkki)   

Aikaisemmin uutisoitua: Tulevaisuuden vaikuttavaa osallisuuden kokemusta edistämässä