Kuittaa Kanta-informointi verkossa ja sujuvoita asiointiasi

30.12.2022 12.36

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten sinusta laatimat potilasasiakirjamerkinnät, tutkimustulokset ja reseptitiedot tallentuvat kansalliseen Kanta-palveluun. Voit käydä myös itse tarkastelemassa tietojasi Omakanta-palvelun kautta.

Hyvinvointialueuudistuksen vuoksi asukkaille tulee kertoa Kanta-palveluista eli antaa ns. Kanta-informointi uudestaan. Vastaanottamalla Kanta-informoinnin ilmaiset vastaanottaneesi tiedot Kanta-palveluista, tietojen käsittelystä ja oikeuksistasi vaikuttaa tietojen käsittelyyn. Tällä varmistat, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat hyödyntää Kantaan kirjattua hoitotietoa hoitosuhteen siirtyessä eri palveluntarjoajien välillä. Lisätietoa tietojen liikkumisesta hyvinvointialueuudistuksen jälkeen.(ulkoinen linkki)

Miten Kanta-informointi kuitataan vastaanotetuksi?

Voit vastaanottaa uuden Kanta-informoinnin terveydenhuollossa asioinnin yhteydessä tai itsenäisesti Omakanta-palvelussa. Suosittelemme sinua vastaanottamaan uuden Kanta-informoinnin Omakanta-palvelussa, jos palvelun käyttö on sinulle mahdollista.

  1. Näin vastaanotat uuden Kanta-informoinnin itsenäisesti Omakanta-palvelussa:
    1. Kirjaudu Omakantaan(ulkoinen linkki).
    2. Kanta-informointi avautuu omaan ikkunaan.
    3. Lue teksti ja kuittaa se vastaanotetuksi.

Omakannassa asiointi on mahdollista vasta sen jälkeen, kun sinä tai puolestasi asioiva on kuitannut Kanta-informoinnin vastaanotetuksi.

  1. Näin vastaanotat uuden Kanta-informoinnin terveydenhuollossa asioinnin yhteydessä:

Terveydenhuollon ammattilainen antaa sinulle uuden Kanta-informoinnin ja merkitsee informoinnin annetuksi tietojärjestelmään. Tämän jälkeen potilastietosi ovat esimerkiksi HUSin ammattilaisten käytettävissä heidän hoitaessaan sinua.

Miksi Kanta-informoinnin vastaanottaminen on tärkeää?

Uuden Kanta-informoinnin vastaanottaminen on tärkeää, koska hyvinvointialueella laadittuja potilasasiakirjamerkintöjä voidaan katsella esimerkiksi HUSissa vasta sen jälkeen, kun olet vastaanottanut uuden Kanta-informoinnin. Uuden Kanta-informoinnin yhteydessä saat tarkempaa tietoa myös Uudenmaan väliaikaisesta tiedonsaantioikeudesta, johon potilastietojen näkyvyys Uudenmaan alueella perustuu 1.1.2023 alkaen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sujuvuuden kannalta on tärkeää, että ammattilaisella on kattavat ja ajantasaiset tiedot asiakkaasta. Jos esimerkiksi asioit terveysasemalla Hangossa, josta sinut lähetetään erikoissairaanhoitoon HUSiin, on tärkeää, että HUSin ammattilaiset voivat tarvittaessa hyödyntää sinusta hyvinvointialueellamme kirjattuja tietoja.