Järjestöjen tuki mielenterveys- ja päihdeongelmissa
Järjestöt tarjoavat matalan kynnyksen apua muun muassa mielenterveyteen, riippuvuuksiin ja päihteisiin liittyvissä haasteissa. Niiden palvelut ovat maksuttomia.
Järjestöt ovat tärkeä yhteistyökumppani julkisille palveluille, sillä ne täydentävät ja tukevat hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Järjestöt tarjoavat matalan kynnyksen apua muun muassa mielenterveys- ja riippuvuusongelmissa, ja niiden palvelut ovat maksuttomia. Tutustu järjestöihin alla olevien linkkien kautta.
- AA eli Nimettömät Alkoholistit(ulkoinen linkki) (Alcoholics Anonymous) on kansainvälinen yhteisö, jonka jäsenten päämääränä on pysyä raittiina ja auttaa toisia alkoholisteja saavuttamaan raittius. Toimintaa järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- A-klinikkasäätiön Yhteispelillä! -hanke(ulkoinen linkki) tarjoaa liialliseen rahapelaamiseen liittyvää tukea ja neuvontaa nimettömästi ja maksutta . Ota yhteyttä, jos liiallinen rahapelaaminen huolestuttaa tai harkitset hoitoa. Voit kysyä omasta tai läheisesi tilanteesta pelaajataustaiselta kokemusasiantuntijalta. Varaa maksuton aika kokemusasiantuntijalle verkosta.(ulkoinen linkki) Toiminta on suomenkielistä.
- Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry(ulkoinen linkki) valtakunnallinen päihdeneuvonta tarjoaa keskusteluapua, p. 0800 90 045, avoinna ympäri vuorokauden. Päihdeasiamies (ulkoinen linkki)auttaa ja neuvoo vapaaehtoisesti päihdehoitoon ja – kuntoutukseen hakeutuvia sekä heidän läheisiään lakisääteisten palvelujen, etuuksien ja tukien saamisessa. Toiminta on suomenkielistä.
- Etelän-SYLI ry(ulkoinen linkki) vertaistukiryhmiä, luentoja ja virkistystä syömisen kautta oireileville, syömishäiriötä sairastaville ja siitä toipuville sekä läheisille. Toiminta on suomenkielistä.
- Finfami Uusimaa ry(ulkoinen linkki) on mielenterveysomaisille tarkoitettu yhdistys. Vertaistukea eri muodoissa ja ammattilaisen tarjoamaa keskusteluapua. Palvelu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- KRAN rf(ulkoinen linkki) on valtakunnallinen päihdealan keskusjärjestö, joka jo vuodesta 1982 tekee työtä riippuvuudesta kärsivien haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksi ja ylläpitää viittä päihdealan kokemusasiantuntijavastaanottoa. Palvelu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kriminaalihuollon tukisäätiö(ulkoinen linkki) on rikoksista tuomittujen, rikoksilla oireilevien ja heidän läheistensä selviytymistä ja elämänhallintaa edistävä valtakunnallinen asiantuntija ja palveluntuottaja. Palvelu on suomenkielistä.
- Mielenterveyden keskusliitto ry (ulkoinen linkki) mm. vaikuttamis- ja edunvaltatyötä sekä kurssitoimintaa mielenterveyden teemoista. Palvelu on suomenkielistä.
- Mieli ry:n(ulkoinen linkki) valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua, p. 09 2525 0111. Avoinna ympäri vuorokauden. Tukinet (ulkoinen linkki) tarjoaa verkkopalveluita, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen sitä tarvitseville ja kokemusten jakaminen. Palvelu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi sekä muillakin kielillä.
- NA eli Nimettömät Narkomaanit(ulkoinen linkki) ovat entisiä huumeiden käyttäjiä, joille on syntynyt halu pysyä erossa päihteistä, suunnata huomiomme puhtaan elämän ylläpitämiseen, toinen toisiamme tukien. Toimintaa järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Peluuri(ulkoinen linkki) auttava puhelin neuvoo ja ohjaa peliongelmissa ma–pe klo 12–18, p. 0800 100 101. Voit ottaa yhteyttä myös chatissa ma, ke ja pe klo 12–15. Palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Psykosociala förbundet(ulkoinen linkki) on valtakunnallinen ja ruotsinkielinen mielenterveyden asiantuntijajärjestö, joka järjestää muun muassa kursseja ja tekee vaikuttamistoimintaa sekä ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä yläkouluissa (YAM-ohjelma).
- Rahapelien haittoihin on saatavilla apua. Lue lisää matalan kynnyksen toiminnasta Espoossa sekä valtakunnallisista palveluista.
- Sininauhaliitto (ulkoinen linkki)on jäsenyhteisöjensä yhteistyöverkosto, joka auttaa vaikeaan tilanteeseen joutuneita ihmisiä. Erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaittojen vähentäminen, riippuvuustyö, mielenterveysongelmissa tukeminen, pitkäaikaisasunnottomuuden vähentäminen sekä sosiaalinen työllistäminen. Palvelu on suomenkielistä.
- Espoon A-Kilta HYKAA ry(ulkoinen linkki) Kannustaa päihdeongelmaisia päihteettömään elämään ja tukee heidän läheisiään, ylläpitää päiväkeskusta Espoon Leppävaarassa. Toiminta on suomen- ja ruotsinkielistä.
- Espoon Ankkurissa(ulkoinen linkki) on toimintaa pääsääntöisesti erilaisista päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville täysi-ikäisille miehille ja naisille. Toiminta on suomenkielistä.
- Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry(ulkoinen linkki) Ryhmätoimintaa, tekemistä ja seuraa mielenterveyden ongelmia kokeville ja muille kiinnostuneille. Emyllä on matalan kynnyksen kohtaamispaikat Espoon keskuksessa, Kivenlahdessa ja Olarissa sekä Discord-keskustelualustalla(ulkoinen linkki) Toiminta on suomenkielistä.
- Hyvä koti ry(ulkoinen linkki) tarjoaa yhteisöllistä ryhmätoimintaa mielenterveyskuntoutujille. Espoon keskuksessa ja Leppävaarassa aikuisille sekä nuorten on oma yhteisö Espoon keskuksessa. Toiminta on suomenkielistä.
- Illusia-päiväkeskus(ulkoinen linkki) (Leppävaara, Espoo) tarjoavat apua asunnottomuutta kokeville, asunnottomuusuhan alla oleville sekä aktiivisesti päihteitä käyttäville täysi-ikäisille. Päiväkeskuksissa voi asioida anonyymisti. Toiminta on suomenkielistä.
- Kohtaamispaikka Askel (Espoo)(ulkoinen linkki) Tukea arjessa pärjäämiseen ja elämäntavan muutokseen kohtaamisen, yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen avulla. Toiminta on suomenkielistä.
- KRAN rf(ulkoinen linkki) on valtakunnallinen päihdealan keskusjärjestö, joka jo vuodesta 1982 tekee työtä riippuvuudesta kärsivien haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksi ja ylläpitää viittä päihdealan kokemusasiantuntijavastaanottoa. Palvelut ovat suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä. KRAN rf:n päihdetyön kokemusasiantuntijan vastaanotto Espoossa, ajanvaraus tekstiviestillä p. 050 512 3458.
- Manna-Apu ry(ulkoinen linkki) (Espoo) on kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka tekee ruoka-apua, edistää työllistymistä ja järjestää ryhmätoimintaa. Toiminta on suomenkielistä.
- Päivänselvä ry(ulkoinen linkki) vertaistukea päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen. Toiminta on suomenkielistä.
- Hangon katulähetys ry(ulkoinen linkki) on kristillinen yhdistys, joka tekee sosiaalista auttamistyötä ja diakoniatyötä, matalan kynnyksen päiväkeskustoimintaa ja kuntouttavaa työtoimintaa Hangon kaupungin alueella. Toiminta on suomen- ja ruotsinkielistä.
- A-kiltatoiminta on päihteetöntä, vapaaehtoisuuteen perustuvaa vertaistukitoimintaa päihdeongelmaisille, päihdetoipujille ja läheisille. Inkoon A-kilta facebookissa(ulkoinen linkki) & https://a-kiltojenliitto.fi/a-killat/(ulkoinen linkki) Toiminta on suomenkielistä.
- Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(ulkoinen linkki) palvelee elämän pulma-, ongelma- ja kriisitilanteisiin joutuneita asiakkaita. Kriisikeskuksen palvelut on tarkoitettu kaikille vihtiläisille, karkkilalaisille, veikkolalaisille ja lohjalaisille. Palvelu on suomenkielistä. Valtakunnallinen kriisipuhelin ja tukinet ovat tarkoitettuja kaikille(ulkoinen linkki)
- A-kiltatoiminta on päihteetöntä, vapaaehtoisuuteen perustuvaa vertaistukitoimintaa päihdeongelmaisille, päihdetoipujille ja läheisille https://kirkkonummenakilta.fi/(ulkoinen linkki) & https://a-kiltojenliitto.fi/a-killat/(ulkoinen linkki) Toiminta on suomenkielistä.
- Kirkkonummen seudun mielenterveysyhdistys Kisu ry.(ulkoinen linkki) Kirkkonummen seudun suomen- ja ruotsinkielisten mielenterveyskuntoutujien oma yhdistys, jolla on kohtaamispaikka Kirkkonummen keskustassa.
- Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(ulkoinen linkki) palvelee elämän pulma-, ongelma- ja kriisitilanteisiin joutuneita asiakkaita. Kriisikeskuksen palvelut on tarkoitettu kaikille vihtiläisille, karkkilalaisille, veikkolalaisille ja lohjalaisille. Palvelu on suomenkielistä. Valtakunnallinen kriisipuhelin ja tukinet ovat tarkoitettuja kaikille(ulkoinen linkki)
- A-kiltatoiminta on päihteetöntä, vapaaehtoisuuteen perustuvaa vertaistukitoimintaa päihdeongelmaisille, päihdetoipujille ja läheisille https://a-kiltojenliitto.fi/a-killat/(ulkoinen linkki) Toiminta on suomenkielistä.
- Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(ulkoinen linkki) palvelee elämän pulma-, ongelma- ja kriisitilanteisiin joutuneita asiakkaita. Kriisikeskuksen palvelut on tarkoitettu kaikille vihtiläisille, karkkilalaisille, veikkolalaisille ja lohjalaisille. Palvelu on suomenkielistä. Valtakunnallinen kriisipuhelin ja tukinet ovat tarkoitettuja kaikille(ulkoinen linkki)
- A-kiltatoiminta on päihteetöntä, vapaaehtoisuuteen perustuvaa vertaistukitoimintaa päihdeongelmaisille, päihdetoipujille ja läheisille https://a-kiltojenliitto.fi/a-killat/(ulkoinen linkki) Läntisen Uudenmaan A-Kilta ry on tapaamispaikka Karjaalla Felix Frominkatu 4. arkisin klo 9–12.30. Toiminta on suomen- ja ruotsinkielistä.
- Karjaan Ratatupa ry (ulkoinen linkki)Yhdessä olemista, vertaistukea ja vapaa-ajan mielekästä tekemistä ilman päihteitä. Päivätoimintaa päihdeongelmaisille ja heidän perheilleen. Toiminta on suomen- ja ruotsinkielistä.
- Klubitalo Fontana(ulkoinen linkki) on suomen- ja ruotsinkielinen klubitalo Karjaalla. Klubitalot ovat sekä mielenterveyskuntoutujien että niiden palkatun henkilökunnan yhteisöjä, jotka täydentävät psykososiaalisia palveluja ja edistävät toipumista.
- Livsgnistan rf sijaitsee Raaseporissa mutta yhdistyksen jäsenet tulevat ympäri Suomea. Yhdistys on keskittynyt erityisesti vartaisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen. Täältä voi tilata koulutettuja kokemusasiantuntijoita.(ulkoinen linkki) Toiminta on ruotsinkielistä.
- Mielenterveysyhdistys Kaippari (Karjaa)(ulkoinen linkki) kuntouttavaa ja ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä Länsi-Uudellamaalla. Toiminta on suomenkielistä.
- Vänstugan i Ekenäs rf, Tammisaaren Ystäväntupa(ulkoinen linkki), tapaamispaikka lounaalla, ilmainen yhteinen ruokapöytä perjantaisin, ilmainen aamupuuro, kahvia, mielekästä tekemistä, ryhmätoimintaa, vertaistukea, ruoka-apua. Toiminta on ruotsin- ja suomenkielistä.
Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(ulkoinen linkki) palvelee elämän pulma-, ongelma- ja kriisitilanteisiin joutuneita asiakkaita. Kriisikeskuksen palvelut on tarkoitettu kaikille vihtiläisille, karkkilalaisille, veikkolalaisille ja lohjalaisille. Palvelu on suomenkielistä. Valtakunnallinen kriisipuhelin ja tukinet ovat tarkoitettuja kaikille(ulkoinen linkki)