Organisationernas stöd vid psykisk ohälsa och missbruk
Organisationer tillhandahåller hjälp med låg tröskel med svårigheter som psykisk ohälsa, beroenden och missbruk. Tjänsterna är avgiftsfria.
Organisationer är en viktig samarbetspartner till de offentliga tjänsterna, eftersom de kompletterar och stöder välfärdsområdets social- och hälsovårdstjänster. Organisationer tillhandahåller hjälp med låg tröskel och avgiftsfritt vid bland annat psykisk ohälsa och beroendeproblematik. Bekanta dig med organisationerna via länkarna nedan.
- AA(extern länk) det vill säga Anonyma Alkoholister (Alcoholics Anonymous), är en internationell gemenskap, vars medlemmar har som huvudsakligt mål att vara nyktra och hjälpa andra alkoholister att bli nyktra. Verksamheten ordnas på finska, svenska och engelska.
- A-klinikstiftelsens Yhteispelillä!-projekt(extern länk) ger anonymt och avgiftsfritt stöd och råd vid överdrivet spelande med pengar. Kontakta oss, om du är bekymrad över ditt överdrivna penningspelande och överväger vård. Du kan ställa frågor som rör din egen eller en anhörigs situation av en erfarenhetsexpert med bakgrund i penningspel. Boka en avgiftsfritt tid med erfarenhetsexpert här(extern länk). Verksamheten är finskspråkig.
- Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHY rf:s(extern länk) riksomfattande rusmedelsrådgivning erbjuder samtalsstöd, tfn 0800 90045, öppet dygnet runt. Rusmedelsombudsmannen(extern länk) hjälper och ger råd åt personer som frivilligt söker sig till missbruksvården och missbruksrehabiliteringen samt deras närstående med att få lagstadgade tjänster, förmåner och stöd. Verksamheten är finskspråkig.
- Föreningen Etelän-SYLI ry(extern länk) erbjuder grupper för kamratstöd, föreläsningar och stimulans åt personer med symtom i form av ätande, personer som insjuknat i ätstörningar och som återhämtar sig från ätstörningar samt till deras närstående. Verksamheten är finskspråkig.
- FinFami Nyland rf (extern länk) är en förening för anhöriga till personer som lider av psykisk ohälsa. Kamratstöd i olika former och samtalshjälp av en expert. Tjänsten fungerar på finska, svenska och engelska.
- KRAN rf(extern länk) är en nationell centralorganisation inom missbruksbranschen. Sedan 1982 har föreningen arbetat med att hjälpa personer som lider av missbruk och som befinner sig i en utsatt situation, och organisationen upprätthåller fem erfarenhetsexpertmottagningar inom missbruksbranschen. Tjänsten fungerar på finska, svenska och engelska.
- Kriminalvårdsstiftelsen(extern länk) är en nationell expert och tjänsteleverantör som främjar livshanteringen för personer med kriminell bakgrund och deras anhöriga. Tjänsten är finskspråkig.
- Centralförbundet för mental hälsa rf(extern länk) sysslar bland annat med påverkans- och intressebevakningsarbete samt med kursverksamhet med teman som rör mental hälsa. Tjänsten är finskspråkig.
- MIELI rf:s (extern länk) nationella kristelefon erbjuder samtalshjälp, tfn 09 2525 0111. Öppen dygnet runt. Tukinet(extern länk) erbjuder nättjänster med syftet att hjälpa människor, erbjuda stöd för behövande och dela med sig av erfarenheter. Tjänsten finns på finska, svenska, engelska och även andra språk.
- NA, alltså Anonyma Narkomaner(extern länk), består av tidigare användare av droger som har hittat viljan att sluta använda rusmedel och fokuserar på att upprätthålla ett rent liv och stöda varandra. Verksamheten ordnas på finska, svenska och engelska.
- Peluuris hjälplinje stöder och handleder i spelproblem(extern länk), mån–fre kl. 12–18, tfn 0800 100101. Du kan även ta kontakt via chatten mån, ons och fre kl. 12–15. Tjänsten finns på finska, svenska och engelska.
- Psykosociala förbundet (extern länk) är en riksomfattande och svenskspråkig organisation för psykisk hälsa som ordnar bland annat kurser och sysslar med påverkansverksamhet samt med förebyggande mentalvårdsarbete i årskurserna 7–9 (YAM-programmet).
- Det finns hjälp att få för problem med penningspel. Läs mer om verksamheten med låg tröskel i Esbo samt om riksomfattande tjänster.
- Blåbandsförbundet (extern länk) är ett samarbetsnätverk för förbundets medlemsorganisationer som hjälper personer som har hamnat i en svår situation. Blåbandsförbundet har specialkompetens i att minimera missbruks- och spelproblem, tackla missbruksberoende, stödja vid problem med den psykiska hälsan, minimera långvariga sömnproblem samt social sysselsättning. Tjänsten är finskspråkig.
- Föreningen Espoon A-Kilta(extern länk) HYKAA ry uppmuntrar personer med missbruksproblem att leva ett rusmedelsfritt liv, stöder deras närstående och upprätthåller ett dagcenter i Alberga i Esbo. Verksamheten är finsk- och svenskspråkig.
- Esbo Ankare(extern länk) är en verksamhet främst riktad till vuxna män och kvinnor, som lider av olika missbruksproblem och problem med den psykiska hälsan. Verksamheten är finskspråkig.
- Esbo mentalhälsoförening EMF rf(extern länk) erbjuder gruppverksamhet, aktiviteter och sällskap för personer som upplever problem med den psykiska hälsan och andra intresserade. EMF har mötesplatser med låg tröskel i Esbo centrum, Stensvik och Olars samt på diskussionsplattformen Discord(extern länk). Verksamheten är finskspråkig.
- Hyvä koti ry(extern länk) erbjuder gemenskaplig gruppverksamhet för personer inom psykiatrisk rehabilitering. Gemenskaper för vuxna i Esbo centrum och Alberga samt en egen gemenskap för unga i Esbo centrum. Verksamheten är finskspråkig.
- Illusia-dagcenter (Alberga, Esbo)(extern länk) erbjuder hjälp åt personer som är bostadslösa eller som riskerar att bli bostadslösa samt vuxna som aktivt använder rusmedel. Du kan besöka dagcentren anonymt. Verksamheten är finskspråkig.
- Askel-mötesplatsen (Esbo)(extern länk) ger stöd för att klara av vardagen och hantera en livsstilsförändring genom att göra saker tillsammans och med stöd av gemenskap. Verksamheten är finskspråkig.
- KRAN rf(extern länk) är en nationell centralorganisation inom missbruksbranschen. Sedan 1982 har föreningen arbetat med att hjälpa personer som lider av missbruk och som befinner sig i en utsatt situation, och organisationen upprätthåller fem erfarenhetsexpertmottagningar inom missbruksbranschen. Tjänsterna finns på finska, svenska och engelska. Mottagningen för KRAN rf:s erfarenhetsexpert inom missbruksarbete i Esbo, tidsbokning per textmeddelande, tfn 050 512 3458.
- Mathjälpen Manna-Apu ry (Esbo)(extern länk) är en kristlig välgörenhetsförening som ger mathjälp, främjar sysselsättning och ordnar gruppverksamhet. Verksamheten är finskspråkig.
- Föreningen Päivänselvä ry(extern länk) erbjuder kamratstöd för personer med missbruksproblem och deras närstående. Verksamheten är finskspråkig.
- Hangö Gatumission r.f.(extern länk) är en kristlig förening som sysslar med socialt hjälparbete och diakoniarbete, dagcenterverksamhet med låg tröskel och arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte i Hangö stad. Verksamheten är finsk- och svenskspråkig.
- Inkoon A-kilta bedriver en rusmedelsfri verksamhet som grundar sig på frivilligarbete och erbjuder kamratstöd åt personer med missbruksproblem, personer som återhämtar sig från missbruksproblem och deras närstående. Inkoon A-kilta på facebook(extern länk) Mer information också på "A-kiltojen liitto"s webbplats(extern länk). Verksamheten är finskspråkig.
- Föreningen Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(extern länk) betjänar klienter som hamnat i trångmål, problem- och krissituationer. Kriscentrets tjänster är avsedda för alla Vichtisbor, Högforsbor, Veikkolabor och Lojobor. Tjänsten är finskspråkig. Den riksomfattande kristelefonen och Tukinet är avsedda för vem som helst(extern länk).
- Kirkkonummen A-Kilta(extern länk) bedriver en rusmedelsfri verksamhet som grundar sig på frivilligarbete och erbjuder kamratstöd åt personer med missbruksproblem, personer som återhämtar sig från missbruksproblem och deras närstående. Läs mer a-kiltojenliitto.fi(extern länk). Verksamheten är finskspråkig.
- Kyrkslättnejdens Meltalhälsoförening Kisu rf(extern länk) är en förening för finsk- och svenskspråkiga personer inom psykiatrisk rehabilitering. Föreningen har en mötesplats som ligger i centrum av Kyrkslätt.
- Föreningen Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(extern länk) betjänar klienter som hamnat i trångmål, problem- och krissituationer. Kriscentrets tjänster är avsedda för alla Vichtisbor, Högforsbor, Veikkolabor och Lojobor. Tjänsten är finskspråkig. Den riksomfattande kristelefonen och Tukinet är avsedda för vem som helst(extern länk).
- Lohjan A-kilta(extern länk) bedriver en rusmedelsfri verksamhet som grundar sig på frivilligarbete och erbjuder kamratstöd åt personer med missbruksproblem, personer som återhämtar sig från missbruksproblem och deras närstående. Verksamheten är finskspråkig.
- Föreningen Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(extern länk) betjänar klienter som hamnat i trångmål, problem- och krissituationer. Kriscentrets tjänster är avsedda för alla Vichtisbor, Högforsbor, Veikkolabor och Lojobor. Tjänsten är finskspråkig. Den riksomfattande kristelefonen och Tukinet är avsedda för vem som helst(extern länk).
- Raaseporin A-kilta (extern länk)bedriver en rusmedelsfri verksamhet som grundar sig på frivilligarbete och erbjuder kamratstöd åt personer med missbruksproblem, personer som återhämtar sig från missbruksproblem och deras närstående. Föreningen Läntisen Uudenmaan A-Kilta ry har en mötesplats i Karis på Felix Fromsgatan 4, vardagar kl. 9–12.30. Verksamheten är finsk- och svenskspråkig.
- Föreningen Karjaan Ratatupa ry(extern länk) erbjuder samvaro, kamratstöd och trevliga fritidsaktiviteter utan rusmedel. Dagverksamhet för personer med missbruksproblem och deras familjer. Verksamheten är finsk- och svenskspråkig.
- Klubbhus Fontana är ett finsk- och svenskspråkigt klubbhus i Karis(extern länk). Klubbhus är föreningar för såväl personerna i psykisk rehabilitering som klubbhusens anställda personal och kompletterar de psykosociala tjänsterna och främjar återhämtning.
- Livsgnistan rf finns i Raseborg, men medlemmarna i föreningen reser runt om i Finland. Föreningen fokuserar i synnerhet på jämlikhet och erfarenhetsexpertis. Du kan beställa utbildade erfarenhetsexperter här(extern länk). Verksamheten är svenskspråkig.
- Mentalhälsoföreningen Kaippari (Karis)(extern länk) sysslar med rehabiliterande och förebyggande mentalvårdsarbete i Västra Nyland. Verksamheten är finskspråkig.
- Vänstugan i Ekenäs rf (extern länk) erbjuder en mötesplats för lunch, ett gratis gemensamt matbord på fredagar, gratis morgongröt, kaffe, trevliga aktiviteter, gruppverksamhet, kamratstöd och mathjälp. Verksamheten är svensk- och finskspråkig.
- Föreningen Vihdin Kriisikeskus ja MIELI Vihdin mielenterveys ry(extern länk) betjänar klienter som hamnat i trångmål, problem- och krissituationer. Kriscentrets tjänster är avsedda för alla Vichtisbor, Högforsbor, Veikkolabor och Lojobor. Tjänsten är finskspråkig. Den riksomfattande kristelefonen och Tukinet är avsedda för vem som helst(extern länk).