Fysioterapi

Vi stöder klienter i alla åldrar med deras rörelse- och funktionsförmåga samt deras förmåga att självständigt klara av vardagen. Du behöver alltid ha en tidsbokning till fysioterapin.

Syftet med öppenvårdens fysioterapi är att stödja och främja din rörelseförmåga och funktionsförmåga, din möjlighet att klara dig självständigt samt användningen av dina resurser i dina dagliga funktioner. Vi finns tillgängliga för dig i de olika skedena och situationerna i ditt liv.  Fysioterapi fokuserar på undersökning, handledning och rådgivning, uppföljning samt gruppverksamhet. Vi genomför fysioterapi som både individuella besök och gruppbesök. Din situation bedöms individuellt och vid behov gör vi multiprofessionellt samarbete för att stödja din rehabilitering. Om din rehabilitering inte fortskrider fysioterapeutiskt eller om det behövs ett medicinskt ställningstagande, kan vi hänvisa dig till en hälsocentralsläkare. Fysioterapins direktmottagning är ett första besök för personer över 16 år, som du blir hänvisad till när du kontaktar en hälsostation. Du kan komma till fysioterapins direktmottagning istället för ett läkarbesök när du har akuta besvär i stöd- och rörelseorganen. Fysioterapeutisk familjecoachning är i huvudsak en gruppaktivitet för förstföderskor, som du kan söka dig till under graviditetstiden och efter förlossningen. I barnfysioterapi stödjer och vägleder vi ditt barns motoriska utveckling och uppmuntrar din familj till ditt barns självständig träning. Fysioterapeuten undersöker och vägleder ditt barn också för besvär i stöd- och rörelseorganen. I fysioterapi gör man multiprofessionellt samarbete med till exempel mödra- och barnrådgivning och skolhälsovård. Du kan själv söka dig till fysioterapi eller på rekommendation av en sjukskötare, läkare eller annan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Du kan behöva en remiss från en vårdcentralsläkare för att bedöma ditt rehabiliteringsbehov. Du kan själv boka tid till fysioterapi genom att kontakta oss.

Villkor för att få tjänsten

Du kan söka dig till rehabiliteringstjänster inom öppenvården utan läkarremiss. Om din rehabilitering inte fortskrider terapeutiskt eller om det behövs ett medicinskt ställningstagande, kan vi hänvisa dig till en hälsocentralsläkare eller du kan behöva en remiss från en hälsocentralsläkare för att bedöma ditt rehabiliteringsbehov. När en annan aktör, till exempel FPA, har rehabiliteringsansvaret, beviljas inte rehabilitering inom primärvården som ett komplement till FPA:s rehabilitering. En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården bedömer din situation och gör upp rehabiliteringsplan tillsammans med dig. Utgångspunkten för rehabilitering är att när din funktionsförmåga har förändrats på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning, stöder vi din funktionsförmåga och självständighet genom rehabilitering.

Tjänsten är delvis avgiftsbelagd.

Du hittar priserna för tjänsten på sidan för klientavgifter. Observera att vi från och med 1.1.2024 debiterar en avgift på 56,70 € för oanvänd service eller service som inte har avbokats. Besöket ska avbokas föregående vardag senast kl. 12.00.